Co zrobić z cielęciny? Cielęcina w sosie jabłkowym - przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zastanawiasz się, co zrobić z cielęciny? Możliwości jest naprawdę wiele! Cielęcina w sosie jabłkowym to smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu danie w sam raz na chłodniejsze dni. Sprawdź, jak je zrobić - podajemy przepis na cielęcinę.
SKŁADNIKI
- 80 dag mięsa z kością (mostek, kark, łopatka)
- 20 dag kwaśnych jabłek
- łyżka masła
- łyżka mąki
- ½ szklanki śmietany
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso opłukać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
- Gdy będzie prawie miękkie, dodać poszatkowane jabłka i je rozgotować. Wyjąć mięso.
- Wywar zmiksować. Dodać do niego zasmażkę z mąki i masła, zagotować, dodać śmietanę, osolić.
- Do sosu włożyć obraną z kości i pokrojoną w grubą kostkę cielęcinę. Mocno zagrzać przed podaniem. Podawać np. z ziemniakami z wody.