Chrupiący karmelizowany kurczak w cudownie kremowym sosie kokosowym
2021-03-29

łatwy
45 min
4
To danie inspirowane przepisami kuchni tajskiej. Połączenie słodyczy i ostrości, chrupkiej skórki i kremowego sosu. Tajemnicą idealnej równowagi jest właściwie przygotowanie kurczaka - to znaczy skarmelizowanie go tak, żeby powstała rumiana i chrupiąca skórka.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg kurczaka (uda, podudzia, skrzydła)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego z liśćmi
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 papryczka chili
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 chili
- 2 łyżki cukru
- sól i pieprz
- olej
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- łyżka siekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić, selera umyć i pokroić. Tak przygotowane warzywa zblendować razem ze szczypiorkiem, suszonym tymiankiem i niewielką ilością wody.
- Pastę selerową przełożyć do garnka, dodać mleko kokosowe, fasolę i posiekane chili. Gotować 15 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- 2 łyżki oliwy rozgrzać na dużej patelni lub w płaskim garnku i dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż się skarmelizuje. Na zrumieniony karmel włożyć kawałki kurczaka i smażyć je ok 20 min kilka razy przekręcając.
- Gdy kurczak się ładnie zrumieni na patelnię wlać sos i dodać ryż. Całość podlać niewielką ilością wody i gotować 20 min.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!