Chrupiące sznycelki z indyka - ciepłą przekąska lub danie obiadowe

Chrupiące sznycelki z indyka - ciepłą przekąska lub danie obiadowe
Autor: Shutterstock Chrupiące sznycelki z indyka pokochają zwłaszcza dzieci
łatwy
20 min
3

Sznycelki z indyka, dzięki panierce z dodatkiem płatków kukurydzianych, są nieziemsko chrupiące i pyszne. To łatwe w przygotowaniu danie mięsne bardzo lubimy jadać z puree ziemniaczanym i sałatką z marchewki. Amatorzy ostrzejszych smaków sięgają dodatkowo po sos czosnkowy lub słodko-ostry.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi z indyka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki maki
  • 5 łyżek płatków kukurydzianych
  • biały pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś indyka dobrze osuszyć, pokroić na nieduże kotleciki, o mniej więcej tej samej wielkości.
  • Jajka rozkłócić i wymieszać z mąką, solą i pieprzem.
  • Płatki kukurydziane pokruszyć (najwygodniej jest wałkiem) i wysypać na płaski talerz.
  • W głębokiej, dużej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu.
  • Kawałki mięsa obtaczać w jajkach z mąką, a następnie w płatkach.
  • Opanierowane mięso kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z każdej strony ok 2 minut.
  • Zrumienione stripsy zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Podawać z pure ziemniaczanym i ulubionym sosem.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej