Chrupiące sznycelki z indyka - ciepłą przekąska lub danie obiadowe
2022-04-20
łatwy
20 min
3
Sznycelki z indyka, dzięki panierce z dodatkiem płatków kukurydzianych, są nieziemsko chrupiące i pyszne. To łatwe w przygotowaniu danie mięsne bardzo lubimy jadać z puree ziemniaczanym i sałatką z marchewki. Amatorzy ostrzejszych smaków sięgają dodatkowo po sos czosnkowy lub słodko-ostry.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi z indyka
- 2 jajka
- 3 łyżki maki
- 5 łyżek płatków kukurydzianych
- biały pieprz
- sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś indyka dobrze osuszyć, pokroić na nieduże kotleciki, o mniej więcej tej samej wielkości.
- Jajka rozkłócić i wymieszać z mąką, solą i pieprzem.
- Płatki kukurydziane pokruszyć (najwygodniej jest wałkiem) i wysypać na płaski talerz.
- W głębokiej, dużej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu.
- Kawałki mięsa obtaczać w jajkach z mąką, a następnie w płatkach.
- Opanierowane mięso kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z każdej strony ok 2 minut.
- Zrumienione stripsy zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Podawać z pure ziemniaczanym i ulubionym sosem.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego