Chrupiące i soczyste kotlety z pieczonej piersi kurczaka
2020-09-06

łatwy
30 min
4
Po niedzielnym obiedzie z kurczakiem w roli głównej, czasami zostaje mi spory kawałek pieczonej piersi. W ciepłej porze roku wykorzystuję pieczone mięso do sałatek, ale gdy jest chłodniej robię z niego kotlety. Próbowałaś? To proste z łatwym przepisem na chrupiące z wierzchu i soczyste w środku kotlety z pieczonej piersi kurczaka. Wypróbuj, a nie pożałujesz!
5 patentów na mielone
Czasem warto wyjść ze strefy komfortu i przygotować coś zaskakującego. Doskonale, gdy ta zaskakująca potrawa jest w wersji zdrowszej. Zatem jeśli myślisz, że o mielonych wiesz wszystko, mogę Cię zaskoczyć. Oto 5 fenomenalnych patentów na kotlety mielone z niecodziennymi składnikami. Bierz i wybieraj!
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś kurczaka upieczona poprzedniego dnia
- 2 jajka
- 100 g sera żółtego np. mozzarelli, startego dość drobno
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego
- tarta bułka do panierowania (jeszcze lepiej japońskie panko)
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gotowaną pierś kurczaka posiekać drobno za pomocą noża lub jeszcze lepiej w malakserze.
- Rozdrobnioną pierś kurczaka wymieszać z rozmąconymi z majonezem jajkami, tartym serem i przyprawami. Wyrobić na jednolitą masę.
- Z masy formować niewielkie okrągłe kotlety. Panierować w tartej bułce.
- Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH