Cheeseburger wołowy z boczniakami [przepis na zdrowego, domowego cheeseburgera]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Dzieci uwielbiają cheesburgery i inne dania na bazie kanapki. Warto jednak przygotowywać im ich zdrowe odpowiedniki: ze świeżym i samodzielnie przygotowanym mięsem wołowym.
Przepis na danie z wołowiny QMP autorstwa Grzegorza Łapanowskiego – eksperta programu „QMP – wołowina zawsze dobra”
SKŁADNIKI
- 600 g łopatki z dobrej wołowiny
- 4 bułki
- 4 duże kapelusze boczniaka lub 8 mniejszych
- 80 g sera lazur
- 80 g sera bursztyn
- kilka kropel sosu Worcestershire
- 2 łyżki dobrej musztardy
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
- plasterki pomidora i cebuli (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łopatkę mielimy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Całość krótko mieszamy, i formujemy 4 równe kotlety. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub pieczemy na grillu. Środek kotleta powinien zostać lekko różowy.
- Opłukane i osuszone kapelusze boczniaków przesmażamy na patelni przez kilka minut, aż będą złote (najpierw od strony skóry).
- Bułki przekrawamy i opiekamy w piekarniku, na grillu lub w tosterze.
- Majonez mieszamy z musztardą i smarujemy wewnętrzne strony bułek. Na dolną cześć bułki kładziemy usmażony kotlet, na niego kruszymy kawałek sera lazur, następnie kapelusz boczniaka i kilka wiórków sera bursztyn. Wszystko przykrywamy górną częścią podpieczonej bułki.
- Możemy też dodać plasterki pomidora i cebuli.