Cheeseburger wołowy z boczniakami [przepis na zdrowego, domowego cheeseburgera]

2018-02-22
Grzegorz Łapanowski
Cheeseburger  z lazurem, bursztynem i grillowanymi boczniakami
Autor: materiały prasowe Cheeseburger  z lazurem, bursztynem i grillowanymi boczniakami
łatwy
20 min
4

Dzieci uwielbiają cheesburgery i inne dania na bazie kanapki. Warto jednak przygotowywać im ich zdrowe odpowiedniki: ze świeżym i samodzielnie przygotowanym mięsem wołowym.

Przepis na danie z wołowiny QMP autorstwa Grzegorza Łapanowskiego – eksperta programu „QMP – wołowina zawsze dobra”

Składniki

600 g łopatki z dobrej wołowiny

4 bułki

4 duże kapelusze boczniaka lub 8 mniejszych

80 g sera lazur

80 g sera bursztyn

kilka kropel sosu Worcestershire

2 łyżki dobrej musztardy

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

tłuszcz do smażenia

plasterki pomidora i cebuli (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Łopatkę mielimy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Całość krótko mieszamy, i formujemy 4 równe kotlety. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub pieczemy na grillu. Środek kotleta powinien zostać lekko różowy.

Opłukane i osuszone kapelusze boczniaków przesmażamy na patelni przez kilka minut, aż będą złote (najpierw od strony skóry).

Bułki przekrawamy i opiekamy w piekarniku, na grillu lub w tosterze.

Majonez mieszamy z musztardą i smarujemy wewnętrzne strony bułek. Na dolną cześć bułki kładziemy usmażony kotlet, na niego kruszymy kawałek sera lazur, następnie kapelusz boczniaka i kilka wiórków sera bursztyn. Wszystko przykrywamy górną częścią podpieczonej bułki.

Możemy też dodać plasterki pomidora i cebuli.

Grzegorz Łapanowski
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE