Cheeseburger wołowy z boczniakami [przepis na zdrowego, domowego cheeseburgera]

2021-03-29
Grzegorz Łapanowski
Cheeseburger  z lazurem, bursztynem i grillowanymi boczniakami
Autor: materiały prasowe Cheeseburger  z lazurem, bursztynem i grillowanymi boczniakami
łatwy
20 min
4

Dzieci uwielbiają cheesburgery i inne dania na bazie kanapki. Warto jednak przygotowywać im ich zdrowe odpowiedniki: ze świeżym i samodzielnie przygotowanym mięsem wołowym.

Przepis na danie z wołowiny QMP autorstwa Grzegorza Łapanowskiego – eksperta programu „QMP – wołowina zawsze dobra”

SKŁADNIKI

  • 600 g łopatki z dobrej wołowiny
  • 4 bułki
  • 4 duże kapelusze boczniaka lub 8 mniejszych
  • 80 g sera lazur
  • 80 g sera bursztyn
  • kilka kropel sosu Worcestershire
  • 2 łyżki dobrej musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • plasterki pomidora i cebuli (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łopatkę mielimy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Całość krótko mieszamy, i formujemy 4 równe kotlety. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub pieczemy na grillu. Środek kotleta powinien zostać lekko różowy.
  • Opłukane i osuszone kapelusze boczniaków przesmażamy na patelni przez kilka minut, aż będą złote (najpierw od strony skóry).
  • Bułki przekrawamy i opiekamy w piekarniku, na grillu lub w tosterze.
  • Majonez mieszamy z musztardą i smarujemy wewnętrzne strony bułek. Na dolną cześć bułki kładziemy usmażony kotlet, na niego kruszymy kawałek sera lazur, następnie kapelusz boczniaka i kilka wiórków sera bursztyn. Wszystko przykrywamy górną częścią podpieczonej bułki.
  • Możemy też dodać plasterki pomidora i cebuli.
Grzegorz Łapanowski