Burgery z indyka ze szpinakiem i mango: sprawdzony przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Słodko-kwaśny smak mango doskonale współgra z przyprawą chili, imbirem oraz pieprzem cayenne. Razem dodają wyjątkowego aromatu delikatnemu mięsu indyka. Sprawdź nasz przepis na domowe burgery z indyka!
SKŁADNIKI
- 45 dag mielonego mięsa indyka
 - ½ opakowania mrożonego siekanego szpinaku (ok. 25 dag)
 - 2 kromki pokruszonego chleba razowego
 - 2 ząbki czosnku
 - mango
 - ½ łyżeczki soli gruboziarnistej
 - łyżeczka curry
 - łyżeczka mielonego imbiru
 - ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak rozmroź i odciśnij nadmiar wody. Chleb razowy pokrusz. Czosnek drobniutko posiekaj. Mango obierz i przygotuj z miąższu puree.
 - Wszystko wymieszaj dokładnie z mięsem mielonym, dodaj przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.
 - Podziel masę na 4 części i uformuj burgery o centymetrowej grubości. Rozgrzej piekarnik.
 - Posmaruj blachę olejem (do pieczenia i smażenia świetnie nadaje się olej rzepakowy). Połóż burgery na blasze, wstaw do piekarnika. Piecz około 5 minut z każdej strony.
 - Burgery można tradycyjnie zjeść z pieczywem, z dodatkiem kilku listków pietruszki. Mogą również stanowić podstawę dania obiadowego. Wtedy na deser można podać np. pokrojone w paski mango.