Burgery z indyka ze szpinakiem i mango: sprawdzony przepis

jak-zrobic-domowe-hamburgery-z-indyka-podajemy-przepis.jpg
Autor: photos.com Delikatne mięso indyka zyskuje ciekawy smak "przerobione" na burgery
łatwy
20 min
4

Słodko-kwaśny smak mango doskonale współgra z przyprawą chili, imbirem oraz pieprzem cayenne. Razem dodają wyjątkowego aromatu delikatnemu mięsu indyka. Sprawdź nasz przepis na domowe burgery z indyka!

SKŁADNIKI

  • 45 dag mielonego mięsa indyka
  • ½ opakowania mrożonego siekanego szpinaku (ok. 25 dag)
  • 2 kromki pokruszonego chleba razowego
  • 2 ząbki czosnku
  • mango
  • ½ łyżeczki soli gruboziarnistej
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak rozmroź i odciśnij nadmiar wody. Chleb razowy pokrusz. Czosnek drobniutko posiekaj. Mango obierz i przygotuj z miąższu puree.
  • Wszystko wymieszaj dokładnie z mięsem mielonym, dodaj przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.
  • Podziel masę na 4 części i uformuj burgery o centymetrowej grubości. Rozgrzej piekarnik.
  • Posmaruj blachę olejem (do pieczenia i smażenia świetnie nadaje się olej rzepakowy). Połóż burgery na blasze, wstaw do piekarnika. Piecz około 5 minut z każdej strony.
  • Burgery można tradycyjnie zjeść z pieczywem, z dodatkiem kilku listków pietruszki. Mogą również stanowić podstawę dania obiadowego. Wtedy na deser można podać np. pokrojone w paski mango.