Burgery z indyka ze szpinakiem i mango: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Słodko-kwaśny smak mango doskonale współgra z przyprawą chili, imbirem oraz pieprzem cayenne. Razem dodają wyjątkowego aromatu delikatnemu mięsu indyka. Sprawdź nasz przepis na domowe burgery z indyka!
SKŁADNIKI
- 45 dag mielonego mięsa indyka
- ½ opakowania mrożonego siekanego szpinaku (ok. 25 dag)
- 2 kromki pokruszonego chleba razowego
- 2 ząbki czosnku
- mango
- ½ łyżeczki soli gruboziarnistej
- łyżeczka curry
- łyżeczka mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak rozmroź i odciśnij nadmiar wody. Chleb razowy pokrusz. Czosnek drobniutko posiekaj. Mango obierz i przygotuj z miąższu puree.
- Wszystko wymieszaj dokładnie z mięsem mielonym, dodaj przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.
- Podziel masę na 4 części i uformuj burgery o centymetrowej grubości. Rozgrzej piekarnik.
- Posmaruj blachę olejem (do pieczenia i smażenia świetnie nadaje się olej rzepakowy). Połóż burgery na blasze, wstaw do piekarnika. Piecz około 5 minut z każdej strony.
- Burgery można tradycyjnie zjeść z pieczywem, z dodatkiem kilku listków pietruszki. Mogą również stanowić podstawę dania obiadowego. Wtedy na deser można podać np. pokrojone w paski mango.