Brudny ryż z Luizjany, czyli pyszne i tanie risotto z wątróbką drobiową
2022-05-27
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Nazwa dania może nie brzmi zbyt zachęcająco, ale sama potrawa jest świetna pod wieloma względami. Przede wszystkim jest bardzo smaczne, sycące, a poza tym niedrogie, z powszechnie dostępnych i łatwo "podmienialnych" produktów. A wracając do nazwy... wzięła się stąd, że ryż połączony z wątróbką nabiera brudnawej barwy. To typowe danie kuchni kreolskiej.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ryżu
- 0,5 kg wątróbek drobiowych
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 zielona papryka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- sól i pieprz
- liść laurowy
- suszony tymianek
- szczypta mielonego ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła.
- Ryż opłukać, odsączyć dodać do cebuli i smażyć przez chwilę razem.
- Całość podlać bulionem, dodać liść laurowy i gotować pod przykryciem około 20 minut.
- Wątróbki umyć, oczyścić z błonek i dość drobno posiekać. Podsmażyć na reszcie masła.
- Do podsmażonej wątróbki dodać pokrojony drobno seler i paprykę. Podlać odrobiną wody i dusić razem 5 minut.
- Drewnianą łyżką mieszać od czasu do czasu wątróbkę, a pod koniec duszenia zdrapać dokładnie przylegające do patelni fragmenty.
- Do wątróbki dodać ugotowany ryż wraz z bulionem, przyprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, wymieszać, dusić razem jeszcze moment.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody