Brudny ryż z Luizjany, czyli pyszne i tanie risotto z wątróbką drobiową

Brudny ryż
Autor: Shutteratock Brudny ryż swoja nazwę zawdzięcza specyficznemu kolorowi dania.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Nazwa dania może nie brzmi zbyt zachęcająco, ale sama potrawa jest świetna pod wieloma względami. Przede wszystkim jest bardzo smaczne, sycące, a poza tym niedrogie, z powszechnie dostępnych i łatwo "podmienialnych" produktów. A wracając do nazwy... wzięła się stąd, że ryż połączony z wątróbką nabiera brudnawej barwy. To typowe danie kuchni kreolskiej.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ryżu
  • 0,5 kg wątróbek drobiowych
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 zielona papryka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • liść laurowy
  • suszony tymianek
  • szczypta mielonego ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła. 
  • Ryż opłukać, odsączyć dodać do cebuli i smażyć przez chwilę razem.
  • Całość podlać bulionem, dodać liść laurowy i gotować pod przykryciem około 20 minut.
  • Wątróbki umyć, oczyścić z błonek i dość drobno posiekać. Podsmażyć na reszcie masła.
  • Do podsmażonej wątróbki dodać pokrojony drobno seler i paprykę. Podlać odrobiną wody i dusić razem 5 minut.
  • Drewnianą łyżką mieszać od czasu do czasu wątróbkę, a pod koniec duszenia zdrapać dokładnie przylegające do patelni fragmenty.
  • Do wątróbki dodać ugotowany ryż wraz z bulionem, przyprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, wymieszać, dusić razem jeszcze moment.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody

Galeria: Wątróbka z patelni - pomysły na tanie i smaczne dania z wątróbki

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej