Bowl z pulpetami

2021-03-29
Bowle to sycące miski obfitości
Autor: Shutterstock Bowl z pulpetami to połączenie zbóż, warzyw i białka. W dodatku podana w wygodnej formie – wystarczy łyżka albo widelec.
łatwy
40 min
4

Bowl to miska obfitości. Podane w niej warzywa często są surowe, ale mogą być pieczone, grillowane czy podsmażone. W bowlu znajdziemy też kasze lub ryż oraz pestki, sezam, orzechy i oleje.

Przepis pochodzi z książki „Zawsze syci na diecie”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl lub zamówić pod nr tel.: 22 590 55 55.

SKŁADNIKI

  • 150 g quinoa
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 100 g cukinii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • świeży ogórek
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • żółta papryka
  • pęczek rzodkiewek
  • kilka liści sałaty
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżka sezamu
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować quinoa według opisu na opakowaniu. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Cebulę bardzo drobno posiekać i poddusić na łyżce oliwy. Mięso wymieszać z quinoa, cebulą, przeciśniętym czosnkiem, jajkami i startą na dużych oczkach cukinią. Dodać oregano, po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu, dokładnie wymieszać.
  • Z masy uformować kulki wielkości piłeczki pingpongowej i ułożyć je na wyłożonej folią blasze. Piec przez 15 minut, przewracając pulpety co najmniej dwa razy, aby się równo zrumieniły. Pozostałe warzywa pokroić drobno, liście sałaty porwać.
  • Ułożyć w misce obok siebie. Polać sosem z pozostałej oliwy, octu, soli i pieprzu. Dodać pulpety i posypać sezamem.