Bowl z pulpetami
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Bowl to miska obfitości. Podane w niej warzywa często są surowe, ale mogą być pieczone, grillowane czy podsmażone. W bowlu znajdziemy też kasze lub ryż oraz pestki, sezam, orzechy i oleje.
Przepis pochodzi z książki „Zawsze syci na diecie”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl lub zamówić pod nr tel.: 22 590 55 55.
SKŁADNIKI
- 150 g quinoa
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 100 g cukinii
- 1/2 łyżeczki oregano
- świeży ogórek
- 12 pomidorków koktajlowych
- żółta papryka
- pęczek rzodkiewek
- kilka liści sałaty
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżka sezamu
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować quinoa według opisu na opakowaniu. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Cebulę bardzo drobno posiekać i poddusić na łyżce oliwy. Mięso wymieszać z quinoa, cebulą, przeciśniętym czosnkiem, jajkami i startą na dużych oczkach cukinią. Dodać oregano, po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu, dokładnie wymieszać.
- Z masy uformować kulki wielkości piłeczki pingpongowej i ułożyć je na wyłożonej folią blasze. Piec przez 15 minut, przewracając pulpety co najmniej dwa razy, aby się równo zrumieniły. Pozostałe warzywa pokroić drobno, liście sałaty porwać.
- Ułożyć w misce obok siebie. Polać sosem z pozostałej oliwy, octu, soli i pieprzu. Dodać pulpety i posypać sezamem.