Boczek z piekarnika lepszy niż tradycyjna pieczeń wieprzowa: łatwy przepis na pyszny obiad

Boczek z piekarnika lepszy niż tradycyjna pieczeń wieprzowa: łatwy przepis na pyszny obiad
Autor: Shutterstock Boczek marynowany w czosnku, a następnie pieczony w piekarniku dosłownie rozpływa się w ustach
łatwy
15 min
4

Boczek marynowany w czosnku i pieczony w piekarniku jest lepszy niż tradycyjna pieczeń wieprzowa. Oto łatwy przepis na pyszny obiad z najsmaczniejszego i najtańszego kawałka wieprzowiny. Po prostu palce lizać! 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg boczku ze skórą i żeberkami
  • 1 główka czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego, grubo mielonego lub młotkowanego
  • 0,5 łyżeczki listka laurowego, pokruszonego drobno
  • 2 cebule

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ząbki czosnku oczyścić, przecisnąć przez praskę lub posiekać drobno w malakserze.
  • W miseczce wymieszać rozdrobniony czosnek z solą, pieprzem i listkiem laurowym. Dodać 3 łyżeczki wody i ponownie wymieszać.
  • Wyciąć żeberka z boczku. Kostki zachować. Skórę naciąć w kratkę. 
  • W mięsie wykonać wąskim ostrym nożem nacięcia, które napełnić przygotowaną mieszanką przypraw. Następnie tą mieszanką natrzeć całe mięso. Boczek okryć folią lub włożyć do naczynia i przykryć pokrywką, wstawić do lodówki i pozostawić na co najmniej 3 godziny, jeszcze lepiej na 12 godzin, aby mięso się zamarynowało.
  • Boczek wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
  • Piekarnik rozgrzać do 200°C. 
  • Na dnie brytfanny ułożyć zachowane kości żeberek, tworząc z nich ruszt razem z cebulą pokrojoną na plastry grubości kostek.
  • Na kostkach i cebuli ułożyć boczek skórą do góry. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej