Boczek z piekarnika lepszy niż tradycyjna pieczeń wieprzowa: łatwy przepis na pyszny obiad
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Boczek marynowany w czosnku i pieczony w piekarniku jest lepszy niż tradycyjna pieczeń wieprzowa. Oto łatwy przepis na pyszny obiad z najsmaczniejszego i najtańszego kawałka wieprzowiny. Po prostu palce lizać!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg boczku ze skórą i żeberkami
- 1 główka czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego, grubo mielonego lub młotkowanego
- 0,5 łyżeczki listka laurowego, pokruszonego drobno
- 2 cebule
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ząbki czosnku oczyścić, przecisnąć przez praskę lub posiekać drobno w malakserze.
- W miseczce wymieszać rozdrobniony czosnek z solą, pieprzem i listkiem laurowym. Dodać 3 łyżeczki wody i ponownie wymieszać.
- Wyciąć żeberka z boczku. Kostki zachować. Skórę naciąć w kratkę.
- W mięsie wykonać wąskim ostrym nożem nacięcia, które napełnić przygotowaną mieszanką przypraw. Następnie tą mieszanką natrzeć całe mięso. Boczek okryć folią lub włożyć do naczynia i przykryć pokrywką, wstawić do lodówki i pozostawić na co najmniej 3 godziny, jeszcze lepiej na 12 godzin, aby mięso się zamarynowało.
- Boczek wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Na dnie brytfanny ułożyć zachowane kości żeberek, tworząc z nich ruszt razem z cebulą pokrojoną na plastry grubości kostek.
- Na kostkach i cebuli ułożyć boczek skórą do góry.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny.