Boczek z piekarnika lepszy niż tradycyjna pieczeń wieprzowa: łatwy przepis na pyszny obiad
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Boczek marynowany w czosnku i pieczony w piekarniku jest lepszy niż tradycyjna pieczeń wieprzowa. Oto łatwy przepis na pyszny obiad z najsmaczniejszego i najtańszego kawałka wieprzowiny. Po prostu palce lizać!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg boczku ze skórą i żeberkami
 - 1 główka czosnku
 - 1,5 łyżeczki soli
 - 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego, grubo mielonego lub młotkowanego
 - 0,5 łyżeczki listka laurowego, pokruszonego drobno
 - 2 cebule
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ząbki czosnku oczyścić, przecisnąć przez praskę lub posiekać drobno w malakserze.
 - W miseczce wymieszać rozdrobniony czosnek z solą, pieprzem i listkiem laurowym. Dodać 3 łyżeczki wody i ponownie wymieszać.
 - Wyciąć żeberka z boczku. Kostki zachować. Skórę naciąć w kratkę.
 - W mięsie wykonać wąskim ostrym nożem nacięcia, które napełnić przygotowaną mieszanką przypraw. Następnie tą mieszanką natrzeć całe mięso. Boczek okryć folią lub włożyć do naczynia i przykryć pokrywką, wstawić do lodówki i pozostawić na co najmniej 3 godziny, jeszcze lepiej na 12 godzin, aby mięso się zamarynowało.
 - Boczek wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
 - Piekarnik rozgrzać do 200°C.
 - Na dnie brytfanny ułożyć zachowane kości żeberek, tworząc z nich ruszt razem z cebulą pokrojoną na plastry grubości kostek.
 - Na kostkach i cebuli ułożyć boczek skórą do góry.
 - Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny.