Boczek pieczony z owocami na świąteczny stół

2021-03-29
Boczek pieczony z owocami
Autor: Shutterstock Boczek pieczony z owocami można podawać na gorąco lub na zimno.
średni
150 min
4

Aromatyczny boczek  pieczony z owocami, pachnący majerankiem i suszonymi śliwkami, z chrupiącą skórką. Polecamy go zarówno w wersji na ciepło, jak i jako jeden z elementów świątecznej deski wędlin.

Przeczytaj także:

Ile mięsa jest w kilogramie wędliny? Czym producenci wędlin zwiększają ich objętość i wagę?

Domowe wędliny na świąteczny stół - 10 sprawdzonych przepisów

SKŁADNIKI

  • 1 kg chudego, surowego boczku
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 3 winne jabłka
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu
  • pół kieliszka białego, wytrawnego wina
  • łyżka smalcu
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Morele i śliwki umyć i sparzyć wrzątkiem, osączyć, przełożyć do salaterki. Posypać cukrem, zalać winem i odstawić na godzinę.
  • Boczek umyć i dokładnie osuszyć, natrzeć czosnkiem utartym z solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Odstawić na 30 min w chłodne miejsce. Następnie zrolować go i związać.
  • Obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu, przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  • Obłożyć cieniutko pokrojoną cebulą i owocami pokrojonymi w paseczki i skropić winem, w którym moczyły się owoce, przykryć.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 100 min, polewając często bulionem. Pod koniec pieczenia mięso odkryć.