Boczek pieczony z owocami na świąteczny stół
2021-03-29
średni
150 min
4
Aromatyczny boczek pieczony z owocami, pachnący majerankiem i suszonymi śliwkami, z chrupiącą skórką. Polecamy go zarówno w wersji na ciepło, jak i jako jeden z elementów świątecznej deski wędlin.
Przeczytaj także:
Ile mięsa jest w kilogramie wędliny? Czym producenci wędlin zwiększają ich objętość i wagę?
Domowe wędliny na świąteczny stół - 10 sprawdzonych przepisów
SKŁADNIKI
- 1 kg chudego, surowego boczku
- 100 g suszonych moreli
- 100 g suszonych śliwek
- 3 winne jabłka
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- szklanka bulionu
- pół kieliszka białego, wytrawnego wina
- łyżka smalcu
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele i śliwki umyć i sparzyć wrzątkiem, osączyć, przełożyć do salaterki. Posypać cukrem, zalać winem i odstawić na godzinę.
- Boczek umyć i dokładnie osuszyć, natrzeć czosnkiem utartym z solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Odstawić na 30 min w chłodne miejsce. Następnie zrolować go i związać.
- Obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu, przełożyć do żaroodpornego naczynia.
- Obłożyć cieniutko pokrojoną cebulą i owocami pokrojonymi w paseczki i skropić winem, w którym moczyły się owoce, przykryć.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 100 min, polewając często bulionem. Pod koniec pieczenia mięso odkryć.