Bitki z kurzej piersi duszone w piwnym sosie
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Pierś kurczaka to jeden z najpopularniejszych składników dań mięsnych w naszej kuchni. Dzieje się tak nie tylko dlatego, że jest smaczna, chuda i niedroga, ale też dlatego, że znakomicie łączy się z większością warzyw, przypraw, a nawet owoców. Dziś podpowiadamy świetny przepis na kurze bitki duszone w piwnym sosie z cebula i papryką.
SKŁADNIKI
- 4 nieduże piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju i masła
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz
- Sos:
- 1 szklanka jasnego piwa
- 1 szklanka bulion drobiowego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 4 łyżki śmietany
- tymianek
- sól i pieprz
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połowę masła i oleju rozgrzać w garnku i zeszklić na nim posiekana cebulę.
- Po chwili dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć chwilkę.
- Wlać piwo i bulion, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i cukrem. Dusić 5 min. pod przykryciem.
- Piersi przekroić na pół, rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką.
- Mięso usmażyć na rumiano na reszcie tłuszczu, po czym przełożyć do sosu i dusić 10 min.
- Kotlety wyjąć na półmisek, a sos zaprawić śmietaną. Polać nim kotlety.