Bitki wołowe - przepis na smaczny obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Bitki wołowe dobrze przyprawione smakują znakomicie. Są rewelacyjne z różnymi kluskami i kaszami. Warto je przyrządzić w większej ilości i część zamrozić. W razie potrzeby wyjmujemy z "zapasów" i mamy pyszny obiad w kilka minut.
SKŁADNIKI
- 1,2 kg wołowiny na pieczeń
- 2 łyżki wódki
- 3 łyżki oliwy
- 3 duże cebule
- 3 duże marchewki
- 3 suszone grzyby
- listek laurowy
- 4-6 ziarenek ziela angielskiego
- po 2-3 ziarenka: kolendry, gorczycy i jałowca
- szczypta rozmarynu
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- mąka do zagęszczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę pokrój na plasterki w poprzek włókien. Każdy plaster rozbij tłuczkiem z obu stron.
- Mięso ułóż w dużej salaterce, skrop wódką i oliwą, delikatnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
- W tym czasie obierz cebulę i pokrój w cienkie półplasterki. Przygotowaną cebulę wrzuć na rozgrzany olej i mieszając, duś do miękkości (nie powinna się zrumienić) i przełóż do dużego, płaskiego garnka.
- Obraną i umytą marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do cebuli.
- Każdy plaster mięsa smaż z obu stron na mocno rozgrzanym oleju i przełóż do garnka z dodatkami.
- Gdy wszystkie usmażysz, zalej mięso wrzątkiem, dodaj grzyby i przyprawy (bez soli i pieprzu), przykryj.
- Całość duś na małym ogniu do czasu, aż mięso zmięknie. Wtedy dopraw do smaku solą i pieprzem, zagęść mąką.