Bitki wołowe - przepis na smaczny obiad

Bitko wołowe - przepis na smaczny obiad
Autor: Shutterstock Bardzo prosty przepis na bitki wołowe!
łatwy
30 min
4

Bitki wołowe  dobrze przyprawione smakują znakomicie. Są rewelacyjne z różnymi kluskami i kaszami. Warto je przyrządzić w większej ilości i część zamrozić. W razie potrzeby wyjmujemy z "zapasów" i mamy pyszny obiad w kilka minut.

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg wołowiny na pieczeń
  • 2 łyżki wódki
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 duże cebule
  • 3 duże marchewki
  • 3 suszone grzyby
  • listek laurowy
  • 4-6 ziarenek ziela angielskiego
  • po 2-3 ziarenka: kolendry, gorczycy i jałowca
  • szczypta rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka do zagęszczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę pokrój na plasterki w poprzek włókien. Każdy plaster rozbij tłuczkiem z obu stron.
  • Mięso ułóż w dużej salaterce, skrop wódką i oliwą, delikatnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
  • W tym czasie obierz cebulę i pokrój w cienkie półplasterki. Przygotowaną cebulę wrzuć na rozgrzany olej i mieszając, duś do miękkości (nie powinna się zrumienić) i przełóż do dużego, płaskiego garnka.
  • Obraną i umytą marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do cebuli. 
  • Każdy plaster mięsa smaż z obu stron na mocno rozgrzanym oleju i przełóż do garnka z dodatkami.  
  • Gdy wszystkie usmażysz, zalej mięso wrzątkiem, dodaj grzyby i przyprawy (bez soli i pieprzu), przykryj.
  • Całość duś na małym ogniu do czasu, aż mięso zmięknie. Wtedy dopraw do smaku solą i pieprzem, zagęść mąką.
Natalia Kołakowska
więcej