Biorę mięso mielone i 3 marchewki. Znakomite klopsiki w tym sosie to prawdziwa uczta
Z mięsa mielonego można zrobić pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Najlepszym tego przykładem są pyszne klopsiki w aromatycznym sosie marchewkowym. To wyborne danie, które sprawdzi się na zwykły obiad w tygodniu i rodzinną uroczystość. Poznajcie prosty przepis na wyśmienite klopsiki w sosie marchewkowym i przekonajcie się, jak świetnie smakują.
Jak zrobić sos marchewkowy?
Doskonałym uzupełnieniem klopsików przyrządzonych według tego przepisu jest sos marchewkowy. Robi się go łatwo i szybko, a wrażenia smakowe są obłędne. Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej popularne warzywa, kilka dodatków i przyprawy, które sprawiają, że sos smakuje tak dobrze. Jego smak podkręca curry i imbir. To właśnie te przyprawy dodają charakteru całemu daniu.
Jak więc zrobić smaczny domowy sos marchewkowy do klopsików? Jest to łatwe, szybkie i przyjemne. Najpierw należy podsmażyć cebulę z marchewką i czosnkiem. Następnie wlewa się bulion i gotuje kwadrans. Składniki należy zmiksować, zabielić śmietanką i doprawić. Gotowe!
Jak się robi klopsy w sosie?
Przepis na pyszne i soczyste klopsiki w sosie marchewkowym nie jest trudny. Przygotowanie masy mięsnej na klopsy i sosu z marchewki jest proste i nie wymaga skomplikowanych czynności. Przepis został podzielony na dwa etapy. Pierwszy z nich polega na zrobieniu klopsików i podsmażeniu ich na patelni. Drugi etap to przygotowanie domowego sosu z marchewek.
Jak więc zrobić pyszne i miękkie klopsiki w aromatycznym sosie marchewkowym? Wystarczy wybrać ten sprawdzony przepis.
- 1. krok – przygotowanie masy mięsnej
- 2. krok – uformowanie klopsików i podsmażenie ich na patelni
- 3. krok – przygotowanie sosu marchewkowego
- 4. krok – podgrzanie klopsików w sosie marchewkowym
Co do klopsików w sosie marchewkowym?
Pełne smaku i aromatu klopsiki, które uzupełnia wyborny sos marchewkowy, to propozycja na domowy obiad. Posiłek warto wzbogacić różnymi dodatkami, które sprawią, że będzie jeszcze smaczniej i bardziej treściwie. Klopsiki w sosie marchewkowym wybornie smakują z gotowanymi ziemniakami. Sprawdzi się też ryż, drobna kasza lub makaron. Do można też podać do nich domowe surówki, które podkreślą smak dania. Zaletą tego przepisu jest to, że klopsiki w tym smacznym sosie świetnie smakują następnego dnia po podgrzaniu, więc od razu można zrobić ich więcej.
SKŁADNIKI
- klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
sos marchewkowy:- 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać bułkę tartą, wbić jajko i doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką. Dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej kulki wielkości mandarynki. Układać na desce.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim klopsiki, aż zaczną się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
- Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut.
- Sos zmiksować na gładko. Doprawić solą, pieprzem, imbirem i curry. Delikatnie wlać śmietankę i wymieszać.
- Do sosu włożyć podsmażone klopsiki i gotować na małym ogniu około 10 minut.
- Podawać na obiad z ziemniakami, drobnym makaronem lub ryżem.