Biorę mięso mielone i 3 marchewki. Znakomite klopsiki w tym sosie to prawdziwa uczta

klopsiki w sosie marchewkowym
Autor: Shutterstock Klopsiki podaj z tym wyśmienitym sosem. Jego smak podkręcają aromatyczne przyprawy.
łatwy
45 min
4

Z mięsa mielonego można zrobić pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Najlepszym tego przykładem są pyszne klopsiki w aromatycznym sosie marchewkowym. To wyborne danie, które sprawdzi się na zwykły obiad w tygodniu i rodzinną uroczystość. Poznajcie prosty przepis na wyśmienite klopsiki w sosie marchewkowym i przekonajcie się, jak świetnie smakują.

Jak zrobić sos marchewkowy?

Doskonałym uzupełnieniem klopsików przyrządzonych według tego przepisu jest sos marchewkowy. Robi się go łatwo i szybko, a wrażenia smakowe są obłędne. Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej popularne warzywa, kilka dodatków i przyprawy, które sprawiają, że sos smakuje tak dobrze. Jego smak podkręca curry i imbir. To właśnie te przyprawy dodają charakteru całemu daniu.

Jak więc zrobić smaczny domowy sos marchewkowy do klopsików? Jest to łatwe, szybkie i przyjemne. Najpierw należy podsmażyć cebulę z marchewką i czosnkiem. Następnie wlewa się bulion i gotuje kwadrans. Składniki należy zmiksować, zabielić śmietanką i doprawić. Gotowe!

Jak się robi klopsy w sosie?

Przepis na pyszne i soczyste klopsiki w sosie marchewkowym nie jest trudny. Przygotowanie masy mięsnej na klopsy i sosu z marchewki jest proste i nie wymaga skomplikowanych czynności. Przepis został podzielony na dwa etapy. Pierwszy z nich polega na zrobieniu klopsików i podsmażeniu ich na patelni. Drugi etap to przygotowanie domowego sosu z marchewek.

Jak więc zrobić pyszne i miękkie klopsiki w aromatycznym sosie marchewkowym? Wystarczy wybrać ten sprawdzony przepis.

  • 1. krok – przygotowanie masy mięsnej
  • 2. krok – uformowanie klopsików i podsmażenie ich na patelni
  • 3. krok – przygotowanie sosu marchewkowego
  • 4. krok – podgrzanie klopsików w sosie marchewkowym

Co do klopsików w sosie marchewkowym?

Pełne smaku i aromatu klopsiki, które uzupełnia wyborny sos marchewkowy, to propozycja na domowy obiad. Posiłek warto wzbogacić różnymi dodatkami, które sprawią, że będzie jeszcze smaczniej i bardziej treściwie. Klopsiki w sosie marchewkowym wybornie smakują z gotowanymi ziemniakami. Sprawdzi się też ryż, drobna kasza lub makaron. Do można też podać do nich domowe surówki, które podkreślą smak dania. Zaletą tego przepisu jest to, że klopsiki w tym smacznym sosie świetnie smakują następnego dnia po podgrzaniu, więc od razu można zrobić ich więcej.

SKŁADNIKI

  • klopsiki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

  • sos marchewkowy:
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać bułkę tartą, wbić jajko i doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką. Dokładnie wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej kulki wielkości mandarynki. Układać na desce.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim klopsiki, aż zaczną się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
  • W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
  • Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut.
  • Sos zmiksować na gładko. Doprawić solą, pieprzem, imbirem i curry. Delikatnie wlać śmietankę i wymieszać.
  • Do sosu włożyć podsmażone klopsiki i gotować na małym ogniu około 10 minut.
  • Podawać na obiad z ziemniakami, drobnym makaronem lub ryżem.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej