Bigos z cukinii - prosty przepis na szybkie danie sezonowe
2022-07-27
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Bigos z cukinii to znakomity pomysł na lekką i sycącą kolację. Potrawy z cukinii zawierają dużo cennych witamin i składników odżywczych, a bigos przyrządza się niezwykle szybko. Zobaczcie, jak zrobić prosty bigos z cukinii.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj do niej pokrojoną w plastry kiełbasę i zrumień wszystko na patelni z dodatkiem oleju.
- Obraną i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię zetrzyj na tarce o największych oczkach. Cukinię połóż na sitku i posól - niech odda nadmiar wody.
- Marchewkę także zetrzyj na tace o największych oczkach. Podsmaż razem z cebulą i kiełbasą.
- Pomidory pozbaw skóry poprzez krótką kąpiel we wrzątku, a następnie pokrój je w ćwiartki.
- Wszystkie składniki wrzuć do garnka, zalej wodą i duś mieszając aż warzywa zmiękną.
- Bigos z cukinii dopraw solą, pieprzem i papryką, a pod koniec duszenia dodaj do niego koncentrat pomidorowy. Podawaj z pieczywem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?