Biała kiełbasa z gruszkami i musztardą: obłędny przepis na Wielkanoc

Biała kiełbasa z gruszkami i musztardą: obłędny przepis na Wielkanoc
Autor: Shutterstock.com Biała kiełbasa z gruszkami i musztardą: obłędny przepis na Wielkanoc
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Biała kiełbasa duszona z gruszkami i musztardą to absolutie obłędny przepis na Wielkanoc. Kiełbasa jest soczysta, sos aromatyczny i wspaniały. Można do tego dania podać puree ziemniaczane lub po prostu wytrzeć talerz pajdą dobrego chleba. Koniecznie spróbujcie w tym roku tego genialnego przepisu na surową białą kiebasę gotową w mniej niż trzy kwadranse! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg surowej białej kiełbasy wieprzowej
  • 2 gruszki
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki oleju lub smalcu
  • 3 łyżki musztardy starofrancuskiej, pełnoziarnistej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 gałązka rozmarynu świeżego lub 1/2 łyżeczki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełasę nakłuć widelcem. Gruszki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić wzdłuż na plasterki. Cebulę pokroić w piórka, czyli wzdłuż. 
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz. Na średnim ogniu zrumienić iełbasę z obu stron. 
  • Dodać cebulę i gruszki. Smażyć do zeszklenia cebuli. 
  • Dodać przyprawy i bulion. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 30 minut. 
  • Po upływie tego czasu, spróbować sos. Ewentualnie doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 
Biała kiełbasa: Jak upiec wielkanocny przysmak? Zobacz niezawodny przepis Beszamel.pl

TOP 10 przepisów na BIAŁĄ KIEŁBASĘ

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej