Biała kiełbasa z gruszkami i musztardą: obłędny przepis na Wielkanoc
2022-04-13
łatwy
15 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Biała kiełbasa duszona z gruszkami i musztardą to absolutie obłędny przepis na Wielkanoc. Kiełbasa jest soczysta, sos aromatyczny i wspaniały. Można do tego dania podać puree ziemniaczane lub po prostu wytrzeć talerz pajdą dobrego chleba. Koniecznie spróbujcie w tym roku tego genialnego przepisu na surową białą kiebasę gotową w mniej niż trzy kwadranse!
SKŁADNIKI
- 1 kg surowej białej kiełbasy wieprzowej
- 2 gruszki
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki oleju lub smalcu
- 3 łyżki musztardy starofrancuskiej, pełnoziarnistej
- 2 łyżki miodu
- 1 gałązka rozmarynu świeżego lub 1/2 łyżeczki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełasę nakłuć widelcem. Gruszki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić wzdłuż na plasterki. Cebulę pokroić w piórka, czyli wzdłuż.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Na średnim ogniu zrumienić iełbasę z obu stron.
- Dodać cebulę i gruszki. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać przyprawy i bulion. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 30 minut.
- Po upływie tego czasu, spróbować sos. Ewentualnie doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Biała kiełbasa: Jak upiec wielkanocny przysmak? Zobacz niezawodny przepis Beszamel.pl