Biała kiełbasa pieczona z jabłkiem i cebulą
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Biała kiełbasa pieczona z jabłkiem i cebulą to najlepszy pomysł na świąteczne śniadanie. Jeśli dodacie kilka wędzonych śliwek, kiełbasa nabierze wyjątkowo aromatu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g białej kiełbasy parzonej
- 1 jabłko, pokrojone na cząstki
- 1 cebula, pokrojona na talarki
- 6-8 wędzonych śliwek (ewentualnie)
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smak
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę posyp majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut.
- Następnie posmaruj kiełbaski olejem, obłóż jabłkiem i cebulą, ewentualnie wędzonymi śliwkami i piecz w temperaturze 170ºC przez ok. 40 minut, co jakiś czas nakłuwając kiełbasę, żeby wypłynął z niej nadmiar tłuszczu i wody.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia można zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Dzięki temu kiełbasa się podpiecze i nabierze pięknego koloru.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?