Biała kiełbasa pieczona z jabłkiem i cebulą

2021-03-29
Biała kiełbasa pieczona z jabłkiem i cebulą
Autor: Shutterstock Soczysta i pyszna kiełbasa z piekarnika
łatwy
0 min
4

Biała kiełbasa pieczona z jabłkiem i cebulą to najlepszy pomysł na świąteczne śniadanie. Jeśli dodacie kilka wędzonych śliwek, kiełbasa nabierze wyjątkowo aromatu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g białej kiełbasy parzonej 
  • 1 jabłko, pokrojone na cząstki
  • 1 cebula, pokrojona na talarki
  • 6-8 wędzonych śliwek (ewentualnie)
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smak

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę posyp majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut.
  • Następnie posmaruj kiełbaski olejem, obłóż jabłkiem i cebulą, ewentualnie wędzonymi śliwkami  i piecz w temperaturze 170ºC przez ok. 40 minut, co jakiś czas nakłuwając kiełbasę, żeby wypłynął z niej nadmiar tłuszczu i wody.
  • Na 10 minut przed końcem pieczenia można zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Dzięki temu kiełbasa się podpiecze i nabierze pięknego koloru.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?