Biała kiełbasa pieczona z czosnkiem i ziołami - obłędny przepis z Podlasia
2022-04-15
łatwy
10 min
4
Biała kiełbasa pieczona z czosnkiem i ziołami to ozdoba wielkanocnego stołu na Podlasiu. Ten regionalny przysmak można przyrządzić nie tylko na Wielkanoc. Oto super łatwy przepis na pieczoną kiełbasę surową z aromatycznym czosnkiem i smakowitymi ziołami przyprawowymi!
SKŁADNIKI
- 1 kg białej kiełbasy surowej
- 4 cebule
- 8 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- 8 ząbków czosnku w łupince
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka tymianku lub macierzanki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego
- 1 łyżka szczypiorku do przybrania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Na dnie ułożyć pokrojoną na ósemki cebulę.
- Kiełbasę podzielić na oddzielne serdelki. Dobrze zwinąć końcówki kiełbasek. W razie potrzeby spiąć wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem. Ułożyć w naczyniu do pieczenia na cebuli. Nakłuć w kilku miejscach.
- Czosnek przecisnąć przez praskę. Lub drobno posiekać. Wymieszać z solą, pieprzem, olejem i ziołami.
- Kiełbasę posmarować przygotowaną mikstura z czosnku. Między kiełbaskami ułożyć nieobrane ząbki czosnku.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180°C.
- Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Podawać od razu z piekłem białego chrzanu lub słodką ćwikłą. Smacznego!
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?