Biała kiełbasa pieczona z czosnkiem i ziołami - obłędny przepis z Podlasia

Biała kiełbasa pieczona z czosnkiem i ziołami - obłędny przepis z Podlasia
Autor: Shutterstock.com Biała kiełbasa pieczona z czosnkiem i ziołami - obłędny przepis z Podlasia
łatwy
10 min
4

Biała kiełbasa pieczona z czosnkiem i ziołami to ozdoba wielkanocnego stołu na Podlasiu. Ten regionalny przysmak można przyrządzić nie tylko na Wielkanoc.  Oto super łatwy przepis na pieczoną kiełbasę surową z aromatycznym czosnkiem i smakowitymi ziołami przyprawowymi! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg białej kiełbasy surowej
  • 4 cebule
  • 8 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 8 ząbków czosnku w łupince
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka tymianku lub macierzanki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego
  • 1 łyżka szczypiorku do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Na dnie ułożyć pokrojoną na ósemki cebulę. 
  • Kiełbasę podzielić na oddzielne serdelki. Dobrze zwinąć końcówki kiełbasek. W razie potrzeby spiąć wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem. Ułożyć w naczyniu do pieczenia na cebuli. Nakłuć w kilku miejscach. 
  • Czosnek przecisnąć przez praskę. Lub drobno posiekać. Wymieszać z solą, pieprzem, olejem i ziołami. 
  • Kiełbasę posmarować przygotowaną mikstura z czosnku. Między kiełbaskami ułożyć nieobrane ząbki czosnku.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180°C. 
  • Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Podawać od razu z piekłem białego chrzanu lub słodką ćwikłą. Smacznego! 
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?

Żurek, czy barszcz biały? Receptura na zakwas i 5 przepisów na tradycyjną polską zupę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej