Biała kiełbasa w roli głównej – 11 przepisów, które zachwycą rodzinę i gości

Biała kiełbasa to zupełnie inna bajka niż klasyczna wędzonka – delikatna, aromatyczna i pełna mięsa. Choć wciąż budzi skrajne emocje, jej wyjątkowy smak zyskuje coraz więcej fanów, zwłaszcza w okresie wielkanocnym. Przyrządzana z surowego, niepeklowanego mięsa, bez zbędnych dodatków, daje ogromne możliwości kulinarne. Gotowana, pieczona, grillowana, a nawet... podana z miodem i sosem sojowym – biała kiełbasa może zaskoczyć! Poznaj 11 najlepszych pomysłów na jej przygotowanie – idealnych na świąteczne śniadanie i nie tylko.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i pokroić w plastry. Kiełbasę gotować przez ok. 10 minut, następnie pokroić na kawałki. Czosnek obrać.
- Składniki układać na przemian w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (warstwa kiełbasy i cebuli). Ostatnią warstwą powinna być cebula.
- Czosnek powkładać pomiędzy kiełbasę i cebulę.
- Wszystko posypać majerankiem, tymiankiem i startym serem.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Zapiekankę piec około 30 minut, aż ser się zarumieni.
Biała kiełbasa zapiekana
1. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Kiełbasę gotować przez ok. 10 minut, następnie pokroić na kawałki. Czosnek obrać.
2. Składniki układać na przemian w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (warstwa kiełbasy i cebuli). Ostatnią warstwą powinna być cebula.
3. Czosnek powkładać pomiędzy kiełbasę i cebulę.
4. Wszystko posypać majerankiem, tymiankiem i startym serem.
5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Zapiekankę piec około 30 minut, aż ser się zarumieni.
Polecamy 10 najlepszych przepisów z białą kiełbasą w roli głównej:
Białą kiełbasę można nie tylko piec i gotować. Oto przepisy na niebanalne wykorzystanie niepeklowanej kiełbasy, jako przystawki lub imprezowej przekąski: