Biała kiełbasa na 11 sposobów: najlepsze przepisy
Biała kiełbasa nie przypomina smakiem tradycyjnej wędzonej potrawy. Ma zarówno wielu zwolenników jak i przeciwników. Białą kiełbasę przygotowuje się z surowego, niepeklowanego mięsa, bez saletry i fosforanów. Można ją gotować, piec czy grillować, ale również podawać w mniej tradycyjny sposób np. z miodem i sosem sojowym. Sprawdź 10 przepisów na idealną białą kiełbasę na wielkanocne śniadanie oraz jeszcze jeden przepis na białą kiełbasę - zapiekaną z serem i cebulą.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i pokroić w plastry. Kiełbasę gotować przez ok. 10 minut, następnie pokroić na kawałki. Czosnek obrać.
- Składniki układać na przemian w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (warstwa kiełbasy i cebuli). Ostatnią warstwą powinna być cebula.
- Czosnek powkładać pomiędzy kiełbasę i cebulę.
- Wszystko posypać majerankiem, tymiankiem i startym serem.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Zapiekankę piec około 30 minut, aż ser się zarumieni.
Biała kiełbasa zapiekana
1. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Kiełbasę gotować przez ok. 10 minut, następnie pokroić na kawałki. Czosnek obrać.
2. Składniki układać na przemian w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (warstwa kiełbasy i cebuli). Ostatnią warstwą powinna być cebula.
3. Czosnek powkładać pomiędzy kiełbasę i cebulę.
4. Wszystko posypać majerankiem, tymiankiem i startym serem.
5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Zapiekankę piec około 30 minut, aż ser się zarumieni.
Polecamy 10 najlepszych przepisów z białą kiełbasą w roli głównej:
Białą kiełbasę można nie tylko piec i gotować. Oto przepisy na niebanalne wykorzystanie niepeklowanej kiełbasy, jako przystawki lub imprezowej przekąski: