Biała kiełbasa w roli głównej – 11 przepisów, które zachwycą rodzinę i gości

2025-04-15
Biała kiełbasa na 11 sposobów
Autor: Shutterstock, Shutterstock Biała kiełbasa to chluba polskiej kuchni, można ją przygotować na wiele sposobów i nigdy się nie nudzi.
łatwy
20 min
4

Biała kiełbasa to zupełnie inna bajka niż klasyczna wędzonka – delikatna, aromatyczna i pełna mięsa. Choć wciąż budzi skrajne emocje, jej wyjątkowy smak zyskuje coraz więcej fanów, zwłaszcza w okresie wielkanocnym. Przyrządzana z surowego, niepeklowanego mięsa, bez zbędnych dodatków, daje ogromne możliwości kulinarne. Gotowana, pieczona, grillowana, a nawet... podana z miodem i sosem sojowym – biała kiełbasa może zaskoczyć! Poznaj 11 najlepszych pomysłów na jej przygotowanie – idealnych na świąteczne śniadanie i nie tylko.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i pokroić w plastry. Kiełbasę gotować przez ok. 10 minut, następnie pokroić na kawałki. Czosnek obrać.
  • Składniki układać na przemian w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (warstwa kiełbasy i cebuli). Ostatnią warstwą powinna być cebula.
  • Czosnek powkładać  pomiędzy kiełbasę i cebulę.
  • Wszystko posypać majerankiem, tymiankiem i startym serem.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Zapiekankę piec około 30 minut, aż ser się zarumieni.
Biała kiełbasa: Jak upiec wielkanocny przysmak? Zobacz niezawodny przepis Beszamel.pl

Biała kiełbasa zapiekana 

1. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Kiełbasę gotować przez ok. 10 minut, następnie pokroić na kawałki. Czosnek obrać.

2. Składniki układać na przemian w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (warstwa kiełbasy i cebuli). Ostatnią warstwą powinna być cebula.

3. Czosnek powkładać  pomiędzy kiełbasę i cebulę.

4. Wszystko posypać majerankiem, tymiankiem i startym serem.

5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Zapiekankę piec około 30 minut, aż ser się zarumieni.

Polecamy 10 najlepszych przepisów z białą kiełbasą w roli głównej:

Białą kiełbasę można nie tylko piec i gotować. Oto przepisy na niebanalne wykorzystanie niepeklowanej kiełbasy, jako przystawki lub imprezowej przekąski: