Biała kiełbasa glazurowana - danie z pomysłem
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Biała kiełbasa glazurowana to danie które łączy w sobie prostotę i pomysłowość. Popularne składniki w nieco nieoczywistym połączeniu dają niezwyle ciekawy efekt smakowy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg białej kiełbasy
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki dżemu z czerwonych porzeczek
- 4 łyżki startego chrzanu
- 1 łyżka wódki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę nakłuć i ugotować w wodzie (ok. 15 min). Wyjąć i przestudzić. Dżem wymieszać z chrzanem i wódką.
- Kiełbasę posmarować olejem, ułożyć w naczyniu Żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Gdy kiełbasa zacznie się rumienić posmarować ją z wierzchu glazurą, piec 10 min.
- Przekręcić na drugą stronę, ponownie posmarować glazurą i zapiekać jeszcze 10 min.