Bez smażenia, a wciąż boskie! Pieczone pulpety na medal

2025-03-10
Kinga Goldstein
Bez smażenia, a wciąż boskie! Pieczone pulpety na medal
Autor: Shutterstock.com Bez smażenia, a wciąż boskie! Pieczone pulpety na medal
łatwy
15 min
4

Smaczne, szybkie i łatwe przygotowaniu. Pieczone pulpety to idealny sposób na obiad, który pozwoli nam uniknąć długiego stania nad najróżniejszymi garami. Co więcej, mięso będzie idealnie soczyste i aromatyczne. A z przygotowaniem poradzi sobie nawet amator.

Jak zrobić pulpety z piekarnika? Przepis jest dziecinnie prosty

Pieczone w piekarniku pulpeciki to idealny sposób na obiad, przy którym nie będziemy musieli się zbytnio napracować. Większość pracy wykona za nas piekarnik. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać ze sobą mięso, czosnek, cebulę, jajko, przyprawy i bułkę tartą. Z tego formujemy pulpety, które zapiekamy około 25 minut.

Sos jest najważniejszy. Tak go przygotujesz

Ważny w tym przepisie jest jednak sos, który jest niezwykle aromatyczny i kremowy. Zapewnia on naszym pulpetom wspaniały smak, który sprawi, że będziemy chcieli jeść je przynajmniej raz w tygodniu.

Samo przygotowanie sosu również jest dziecinnie proste. Wystarczy zrobić zasmażkę z masła i mąki, dolać bulion, a następnie śmietanę i na koniec całość doprawić. Sos dolewamy na 5 minut przed końcem pieczenia, kiedy nasze pulpeciki są już pięknie zarumienione.

Pulpeciki z pieca najlepiej podawać z tłuczonymi ziemniakami i surówką, choć tak naprawdę duża ilość dodatków, będzie do nich pasowała idealnie. Wszystko zależy tutaj od naszych preferencji.

SKŁADNIKI

  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietanki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce mieszamy ze sobą posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy.
  • Całość wyrabiany, aż do uzyskania jednolitej masy. 
  • Formujemy dość duże pulpety.
  • Na patelni rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy mąkę i mieszamy, aż do powstania zasmażki.
  • Powoli dolewamy bulion cały czas mieszając.
  • Gdy sos zacznie gęstnieć dolewamy śmietankę.
  • Gotujemy na małym ogniu, aż do połączenia się składników.
  • Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • Pulpety pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.
  • Kiedy zostanie 5 minut do końca, zalewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Kinga Goldstein