Bajecznie proste pulpeciki duszone w młodej kapuście - idealne na letni obiad!
2021-06-02
łatwy
35 min
4
Pulpeciki duszone w młodej kapuście to jedno z lubianych przez wiele osób danie typu 2 w 1. Popieramy, też lubimy, bo tego rodzaju dania są nie tylko pyszne, ale też proekologiczne - oznaczają mniejsze zużycie energii do gotowania i wody do zmywania.
SKŁADNIKI
- Pulpety:
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- sucha bułka
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
- Kapusta:
- główka młodej kapusty
- 2 cebule
- pęczek koperku
- liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suchą bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Gdy zmięknie, dobrze ją odcisnąć i dodać do mięsa. Pokrojoną drobniutko cebulę podsmażyć na oleju do zeszklenia.
- Do mięsa dodać cebulę i jajko. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Jeśli masa będzie mało zwarta, można dosypać do niej trochę bułki tartej i ponownie ją wyrobić.
- Formować niewielkie pulpeciki, obtaczać je w bułce tartej i obsmażyć lekko na rozgrzanym tłuszczu. Odłożyć.
- Kapustę drobno poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na rozgrzanym maśle. Następnie dodać posiekaną kapustę i przyprawy. Wymieszać i zalać całość bulionem. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
- Po tym czasie dołożyć pulpety, nakryć je kapustą i dusić ponownie całość pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec dodać posiekany koperek i delikatnie całość wymieszać.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?