Aromatyczne szaszłyki z karkówki i ziemniaków - cały obiad na patyczku!
2022-02-08
łatwy
25 min
4
Szaszłyki z karkówki i ziemniaków są nie tylko aromatyczne i pyszne, ale też banalnie proste do przygotowania. Potrzebujesz tylko 3 składników - mięsa, ziemniaków i cebuli oraz powszechnie dostępnych przypraw. A efekt? Palce lizać!
Takie szaszłyki możesz przygotować z innych rodzajów mięsa, a także zmodyfikować dodawane przyprawy - za każdym razem tworząc danie o innym smaku. Jeśli zamiast wieprzowiny użyjesz chudszego mięsa, które szybciej się piecze (czyli np. piersi z kurczaka lub indyka) zamarynuj je z większą ilością tłuszczu, a ziemniaki lekko podgotuj.
SKŁADNIKI
- 1 kilogram karkówki wieprzowej,
- 1 kilogram małych ziemniaków,
- 3-4 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- majeranek,
- sól, pieprz,
- odrobina oleju
- patyczki do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokrój w dość dużą kostkę, przełóż do miski.
- Czosnek drobno posiekaj, dodaj do mięsa, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, wlej też 2 łyżki oleju, wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby dobrze się zamarynowało.
- Ziemniaki obierz, wypłucz i przełóż do miski, dodaj cebulę pokrojoną na ćwiartki, posól i wymieszaj.
- Na patyczki do szaszłyków nabijaj naprzemiennie kawałki mięsa, ziemniaki i cebulę.
- Piecz 1,5 godz. w temp 180 stopni.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?