Aromatyczne szaszłyki z karkówki i ziemniaków - cały obiad na patyczku!

Aromatyczne szaszłyki z karkówki i ziemniaków - cały obiad na patyczku!
Autor: Shutterstock Aromatyczne szaszłyki z karkówki i ziemniaków to łatwe do przygotowania danie, które świetnie nadaje się na imprezę - zarówno grillową jak i domową
łatwy
25 min
4

Szaszłyki z karkówki i ziemniaków są nie tylko aromatyczne i pyszne, ale też banalnie proste do przygotowania. Potrzebujesz tylko 3 składników - mięsa, ziemniaków i cebuli oraz powszechnie dostępnych  przypraw. A efekt? Palce lizać!

Takie szaszłyki możesz przygotować z innych rodzajów mięsa, a także zmodyfikować dodawane przyprawy - za każdym razem tworząc danie o  innym smaku. Jeśli zamiast wieprzowiny użyjesz chudszego mięsa, które szybciej się piecze (czyli np. piersi z kurczaka lub indyka) zamarynuj je z większą ilością tłuszczu, a ziemniaki lekko podgotuj.

SKŁADNIKI

  • 1 kilogram karkówki wieprzowej,
  • 1 kilogram małych ziemniaków,
  • 3-4 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • majeranek,
  • sól, pieprz,
  • odrobina oleju
  • patyczki do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokrój w dość dużą kostkę, przełóż do miski.
  • Czosnek drobno posiekaj, dodaj do mięsa, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, wlej też 2 łyżki oleju, wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby dobrze się zamarynowało.
  • Ziemniaki obierz, wypłucz i przełóż do miski, dodaj cebulę pokrojoną na ćwiartki, posól i wymieszaj.
  • Na patyczki do szaszłyków nabijaj naprzemiennie kawałki mięsa, ziemniaki i cebulę.
  • Piecz 1,5 godz. w temp 180 stopni.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej