Aromatyczne steki wołowe w mięcie: przepis na pyszny obiad
2021-03-29
średni
25 min
4
Wołowina należy do mięs wymagających - trzeba dobrze wiedzieć, jak wydobyć z niej najlepsze walory smakowe. Steki wołowe z miętą i innymi aromatycznymi przyprawami to ciekawa wariacja na temat kulinarnego klasyka. Sprawdź, jak ją zrobić - podajemy dokładny przepis.
SKŁADNIKI
- 80 dag polędwicy wołowej
- 5 dag masła
- 1 łyżka mięty
- 4 pomidory
- czosnek mielony
- bazylia
- pieprz czarny mielony
- 4 kromki chleba tostowego
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól morska
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z polędwicy wykrój steki po około 20 dag każdy. Mięso dopraw pieprzem i solą morską.
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż steki około minuty z każdej strony. Dodaj masło i liście mięty.
- Całość zdejmij z patelni, przełóż na folię aluminiową, zawiń i wstaw do piekarnika na około 5 minut.
- Pomidory pokrój w kostkę, dodaj czosnek, oliwę, ocet balsamiczny, bazylię i dopraw całość solą i pieprzem.
- Z chleba zrób grzanki. Na talerzu połóż grzanki, pomidory i stek, a całość polej sosem, który powstał podczas pieczenia.