Aromatyczne steki wołowe w mięcie: przepis na pyszny obiad

2021-03-29
Aromatyczne steki wołowe w mięcie: przepis na pyszny obiad
Autor: Shutterstock Steki  wołowe doskonale smakują z dodatkiem ziół
średni
25 min
4

Wołowina należy do mięs wymagających - trzeba dobrze wiedzieć, jak wydobyć z niej najlepsze walory smakowe. Steki wołowe z miętą i innymi aromatycznymi przyprawami to ciekawa wariacja na temat kulinarnego klasyka. Sprawdź, jak ją zrobić - podajemy dokładny przepis.

SKŁADNIKI

  • 80 dag polędwicy wołowej
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka mięty
  • 4 pomidory
  • czosnek mielony
  • bazylia
  • pieprz czarny mielony
  • 4 kromki chleba tostowego
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól morska

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z polędwicy wykrój steki po około 20 dag każdy. Mięso dopraw pieprzem i solą morską.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i smaż steki około minuty z każdej strony. Dodaj masło i liście mięty.
  • Całość zdejmij z patelni, przełóż na folię aluminiową, zawiń i wstaw do piekarnika na około 5 minut.
  • Pomidory pokrój w kostkę, dodaj czosnek, oliwę, ocet balsamiczny, bazylię i dopraw całość solą i pieprzem.
  • Z chleba zrób grzanki. Na talerzu połóż grzanki, pomidory i stek, a całość polej sosem, który powstał podczas pieczenia.