Aksamitne spaghetti z sosem z pieczonego kurczaka - oszczędne i pyszne danie z resztek świątecznego obiadu

Spaghetti z sosem z pieczonego kurczaka to świetny sposób na wykorzystanie resztek świątecznego lub niedzielnego kurczaka. Do dania można użyć kurczaka pieczonego lub gotowanego, a nawet smażonego. Danie jest niedrogie, pozwala wykorzystać resztki i smacznie zjeść. Czego chcieć więcej.
1 opakowanie spaghetti
1-2 szklanki pokrojonego w kostkę kurczaka pieczonego lub gotowanego
kilka pieczarek
1 cebula
1 szklanka bulionu drobiowego
2 łyżki musztardy
2 łyżki maki
1 puszka groszku konserwowego
1 łyżka siekanej natki
pieprz i sól
3 łyżki śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Cebulę obrać i posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Zeszklić w garnku na rozgrzanym maśle, wlać bulion i gotować 5 min.
Mąkę dokładnie rozprowadzić w śmietanie i dodać do wywaru razem z osączonym z zalewy groszkiem i kurczakiem.
Doprawić solą, pieprzem i musztardą, gotować jeszcze 5 minut.
Ugotowane al dente spaghetti wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać siekaną natką.
Polecamy też:
Dania jednogarnkowe - 12 pomysłów na pyszne i łatwe w przygotowaniu obiady
Jak zagospodarować nadmiar jedzenia? Co zrobić z "resztek"?
31 pomysłów na MAKARON: jak wykorzystać zapasy makaronu