20-minutowe danie jednogarnkowe: z kiełbasą i warzywami. Smaczny obiad dla zabieganych
2022-09-06
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Ta jednogarnkowe danie z kiełbasą i warzywami to domowy, zdrowy, niedrogi i pyszny posiłek, który z pewnością na stałe zagości w twoim menu. Krótko obsmażone młode ziemniaki połączone z pikantną kiełbasą, słodką papryką oraz cukinią, aby uzyskać śródziemnomorski akcent. Idealny posiłek na pracowite dni, kiedy po prostu nie masz ochoty na długie gotowanie!
SKŁADNIKI
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 żółtej papryki
- 0,5 zielonej papryki
- 1 cukinia
- 1 mała cebula
- 0,5 kg wędzonej pikantnej kiełbasy
- 3 łyżki oliwy
- szczypta czerwonej papryki w płatkach
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mieszanki ziół włoskich
- 0,5 szklanki wywaru drobiowego
- sól i pieprz
- siekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w ćwiartki lub kostkę, papryki oczyść i pokrój w kostkę, cukinię umyj i pokrój w plastry. cebulę obierz i pokrój w piórka.
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oliwy na średnim ogniu. Wrzuć ziemniaki, posól i popierz. Smaż na złotobrązowo ok 10 minut.
- Wyjmij ziemniaki z garnka, dodaj łyżkę oliwy i wrzuć do niego pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smaż 5 minut na średnim ogniu. Wyjmij kiełbasę.
- Do garna wlej resztę oliwy, wrzuć cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek, Smaż 2 minuty po czym dodaj resztę warzyw i przyprawy. Smaż 2-3 minuty.
- Do garnka ponownie dodaj kiełbasę i ziemniaki i smaż jeszcze 5 minut, przypraw do smaku, posyp siekana natką.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?