20-minutowe danie jednogarnkowe: z kiełbasą i warzywami. Smaczny obiad dla zabieganych

Danie jednogarnkowe z kiełbasą
Autor: Shutterstock Danie jednogarnkowe z kiełbasą i warzywami, które przygotujesz w 20 minut.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Ta jednogarnkowe danie z kiełbasą i warzywami to domowy, zdrowy, niedrogi i pyszny posiłek, który z pewnością na stałe zagości w twoim menu. Krótko obsmażone młode ziemniaki połączone z pikantną kiełbasą, słodką papryką oraz cukinią, aby uzyskać śródziemnomorski akcent. Idealny posiłek na pracowite dni, kiedy po prostu nie masz ochoty na długie gotowanie!

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 żółtej papryki
  • 0,5 zielonej papryki
  • 1 cukinia
  • 1 mała cebula
  • 0,5 kg wędzonej pikantnej kiełbasy
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta czerwonej papryki w płatkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mieszanki ziół włoskich
  • 0,5 szklanki wywaru drobiowego
  • sól i pieprz
  • siekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w ćwiartki lub kostkę, papryki oczyść i pokrój w kostkę, cukinię umyj i pokrój w plastry. cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oliwy na średnim ogniu. Wrzuć ziemniaki, posól i popierz. Smaż na złotobrązowo ok 10 minut.
  • Wyjmij ziemniaki z garnka, dodaj łyżkę oliwy i wrzuć do niego pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smaż 5 minut na średnim ogniu. Wyjmij kiełbasę.
  • Do garna wlej resztę oliwy, wrzuć cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek, Smaż 2 minuty po czym dodaj resztę warzyw i przyprawy. Smaż 2-3 minuty.
  • Do garnka ponownie dodaj kiełbasę i ziemniaki i smaż jeszcze 5 minut, przypraw do smaku, posyp siekana natką.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Galeria: Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów na dania mięsne i bezmięsne z jednego garnka

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej