Ziemniaki z sosem ze smardzów
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Smardze to bardzo rzadkie grzyby - ich aromat stanowi wspaniałą oprawę dla wielu potraw. Dziś proponujemy gotowane w mundurkach ziemniaki ze smardzowym sosem. To znakomite połączenie smaków.
Polecamy także:
SKŁADNIKI
- 8 niedużych ziemniaków
- 4-5 smardzów
- 2 nieduże cebule
- bulion warzywny lub drobiowy
- 250 ml śmietany
- masło
- sok z cytryny
- mielony czarny pieprz
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na maśle.
- Smardze myjemy, kroimy na kawałki i dodajemy do cebuli, chwilę smażymy.
- Składniki przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, podlewamy bulionem.
- Śmietanę rozprowadzamy odrobiną ciepłego sosu i dolewamy do reszty składników energicznie mieszając.
- Ugotowane ziemniaki obieramy i wykładamy na talerz, polewamy gorącym sosem.