Ziemniaki z sosem ze smardzów

2021-03-29
SzU
Ziemniaki z sosem ze smardzów
Autor: thinkstockphotos.com Sos ze smardzów to znakomity dodatek do ziemniaków
łatwy
30 min
4

Smardze to bardzo rzadkie grzyby - ich aromat stanowi wspaniałą oprawę dla wielu potraw. Dziś proponujemy gotowane w mundurkach ziemniaki  ze smardzowym sosem. To znakomite połączenie smaków.

SKŁADNIKI

  • 8 niedużych ziemniaków
  • 4-5 smardzów
  • 2 nieduże cebule
  • bulion warzywny lub drobiowy
  • 250 ml śmietany
  • masło
  • sok z cytryny
  • mielony czarny pieprz
  • szczypta soli
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach.
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na maśle.
  • Smardze myjemy, kroimy na kawałki i dodajemy do cebuli, chwilę smażymy.
  • Składniki przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, podlewamy bulionem.
  • Śmietanę rozprowadzamy odrobiną ciepłego sosu i dolewamy do reszty składników energicznie mieszając.
  • Ugotowane ziemniaki obieramy i wykładamy na talerz, polewamy gorącym sosem.
SzU