Ziemniaki pieczone w ognisku - sprawdzony sposób
2021-09-27
łatwy
30 min
4
Poznajcie sposób na pyszne ziemniaki z ogniska! Gdy w ogrodach nadchodzi czas sprzątania, przekopywania grządek, to zazwyczaj odbywa się to późną jesienią lub wczesną wiosną. Przyda się więc zjedzenie czegoś, co nas rozgrzeje. Wypalając gałęzie, stare pędy jeżyn i liście, można urządzić ognisko i pieczenie ziemniaków.
Ziemniaki z ogniska to dla wielu osób smak dzieciństwa. Jak to możliwe, że jedno z najbardziej pospolitych warzyw, zawsze w tle, nagle awansuje do roli pierwszoplanowej? Pieczony w ognisku ziemniak smakuje zupełnie inaczej niż kartofle z wody. To jedna z najprostszych do przygotowania potraw, choć wymaga trochę cierpliwości.
SKŁADNIKI
- ziemniaki (porcja zależnie od liczby osób)
- dodatki: sól, masło, dipy lub inne ulubione
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przed wyjściem na działkę ziemniaki myjemy i suszymy.
- Na miejscu przede wszystkim rozpalamy solidne ognisko. Nie musi być duże, ale powinno palić się przez jakiś czas, zanim będzie można zacząć pieczenie.
- Wkładanie kartofli do ognia to nie najlepszy pomysł - z wierzchu się spalą, w środku zostaną surowe. Potrzebny jest żar, który zapewni bardziej równomierną temperaturę. Zakopane w popiele ziemniaki dopiekają się powoli.
- Od zasypania ich żarem do momentu, gdy będą gotowe do jedzenia, mija ok. pół godziny - godzinę, zależy to od rozmiarów ziemniaka. Duże pieką sie dłużej, małe krócej. Wydłubanie patykiem ziemniaka z żaru i sprawdzanie, czy jest gotowy, samo w sobie jest częścią zabawy.
- Ziemniaki można po prostu zasypać popiołem, a po wyjęciu otrząsnąć z pyłu, przełamać (uwaga na palce!) i wyjeść zawartość, ewentualnie posypując solą i dodając masła. To sposób najprostszy i bodajże najlepszy.
- Można też owinąć ziemniaki folią aluminiową przed wrzuceniem do żaru, będą wtedy czystsze, choć chyba traci się część atmosfery. Upieczone kartofle można maczać w różnych sosach, śmietanowo-ziołowych dipach itd.
- Jeśli czasu na pieczenie jest mało, do ogniska można wrzucić ziemniaki wstępnie podgotowane w mundurkach (ok. kwadransa), po 20 minutach powinny być już gotowe.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?