Zielona szakszuka z czosnkiem niedźwiedzim

Zielona szakszuka z czosnkiem niedźwiedzim
Autor: Shutterstock.com Bliskowschodnia szakszuka, czyli jajka sadzone z papryką, cebulą i czosnkiem niedźwiedzim
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zielona szakszuka z czosnkiem niedźwiedzim to wiosenna wersja słynnego bliskowschodniego „bałaganu”. Tylko wiosną dostępne są młode liście czosnku niedźwiedziego. Można je kupić na pęczki. Czosnek niedźwiedzi to doskonałe źródło substancji wspierających nasz układ odpornościowy. Warto przyrządzić sezonowe warzywo w ten łatwy i pyszny sposób. Oto prosty przepis na super czosnkową szakszukę! 

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L) to roślina lecznicza i przyprawowa. Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko w wilgotnych lasach liściastych. Obecnie jest również uprawiany. W lesie nie wolno zbierać dzikiego czosnku. Od dawna wykorzystywany jest jako roślina ozdobna, jadalna i lecznicza. Jadalne są wszystkie części rośliny. Wąską cebulę wykorzystuje się jak zwykły czosnek, liście dodaje się do sałatek i past, a kwiatowe pędy kisi, jak ogórki.

Składniki

1 papryka zielona

1 cebula

1 pęczek liści czosnku niedźwiedziego

1 łyżka oliwy lub oleju

4 jajka M

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Paprykę przekroić. Usunąć gniazdo nasienne. Pokroić na paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek niedźwiedzi posiekać. 

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać paprykę. Smażyć, aż zmięknie. Następnie dodać cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.

Na koniec dodać czosnek niedźwiedzi. Smażyć około 1 minuty. Wlać 1/3 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Przyprawić solą oraz pieprzem. 

W zielonym warze zrobić łyżką 4 dołki. Do każdego dołka wybić po 1 jajku. Smażyć na średnim ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Podawać z pełnoziarnistym chlebem. 

Czosnek niedźwiedzi i jego niezwykłe właściwości. Dowiedz się więcej
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej