Zachęcające bakłażany ze śmietanką

2021-03-29
Bakłażany ze śmietanką
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

To potrawa inspirowana słynnym imam bayildi, czyli omdlałym imamem. Omdlałym oczywiście z rozkoszy po skosztowaniu potrawy z bakłażanów i śmietanki. Uwaga! To potrawa, która rozkłada na łopatki.

Przepis pochodzi z wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"

kuchnia afrodyzjaków

SKŁADNIKI

  • 2 nieduże bakłażany
  • 1 cebula
  • 2 małe pomidory
  • 1 łyżeczka kurkumy, słodkiej papryki i cukru
  • sól, pieprz
  • odrobina chili
  • małe opakowanie śmietanki 30%
  • olej lub oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany natnij delikatnie w kilku miejscach i wstaw na ok. 20 min do nagrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika.
  • Kiedy warzywa zmiękną wyjmij je, przekrój wzdłuż i małą łyżeczką wybierz nieco miąższu, ale tak by nie uszkodzić skórek. Wybrany miąższ pokrój w kosteczkę.
  • Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oliwie, następnie dodaj do niej pokrojone w kostkę pomidory. Podduś, a następnie dodaj pokrojone bakłażany.
  • Następnie dodaj przyprawy i połowę śmietany. Duś na małym ogniu 15 min.
  • Powstałym sosem wypełnij wydrążone bakłażany, polej je chłodną śmietanką i udekoruj.