Zachęcające bakłażany ze śmietanką
2021-03-29
łatwy
15 min
4
To potrawa inspirowana słynnym imam bayildi, czyli omdlałym imamem. Omdlałym oczywiście z rozkoszy po skosztowaniu potrawy z bakłażanów i śmietanki. Uwaga! To potrawa, która rozkłada na łopatki.
Przepis pochodzi z wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"
SKŁADNIKI
- 2 nieduże bakłażany
- 1 cebula
- 2 małe pomidory
- 1 łyżeczka kurkumy, słodkiej papryki i cukru
- sól, pieprz
- odrobina chili
- małe opakowanie śmietanki 30%
- olej lub oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany natnij delikatnie w kilku miejscach i wstaw na ok. 20 min do nagrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika.
- Kiedy warzywa zmiękną wyjmij je, przekrój wzdłuż i małą łyżeczką wybierz nieco miąższu, ale tak by nie uszkodzić skórek. Wybrany miąższ pokrój w kosteczkę.
- Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oliwie, następnie dodaj do niej pokrojone w kostkę pomidory. Podduś, a następnie dodaj pokrojone bakłażany.
- Następnie dodaj przyprawy i połowę śmietany. Duś na małym ogniu 15 min.
- Powstałym sosem wypełnij wydrążone bakłażany, polej je chłodną śmietanką i udekoruj.