Wyśmienita zapiekanka ziemniaczana od Karola Okrasy. Prosty przepis na niedrogi rodzinny obiad

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Karol Okrasa pokazał, jak zrobić pyszną domową zapiekankę ziemniaczaną. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, z przyrządzeniem którego poradzi sobie każdy. Proste składniki, mało pracy i krótki czas przygotowania to tylko niektóre zalety tej potrawy. Oto sprawdzony przepis Karola Okrasy na pełną smaku zapiekankę z ziemniaków.
Z czego Karol Okrasa robi zapiekankę ziemniaczaną?
Przepisy Karola Okrasy są łatwe, a dania prezentują się efektownie i pysznie smakują. Taka właśnie jest zapiekanka ziemniaczana, na którą przepis właśnie opublikował szef kuchni. Okrasa wykorzystuje tylko kilka prostych składników, które można kupić w wielu sklepach, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Są dostępne przez cały rok, więc smaczną zapiekankę można robić często. Na pewno szybko się nie znudzi.
Aby przyrządzić pyszną i aromatyczną zapiekankę według przepisu Karola Okrasy, potrzebne są takie składniki jak ziemniaki, cebula, bulion warzywny, śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc., masło i olej oraz przyprawy. Sekretem jest smaku jest dodatek kaparów. Te małe zielone kuleczki o słodko-kwaśnym smaku z pikantną nutą idealnie komponują się z ziemniakami i pozostałymi składnikami.
Jak Karol Okrasa robi zapiekankę ziemniaczaną?
Przepis szefa Okrasy na pyszną zapiekankę z ziemniaków z dodatkiem kaparów nie jest skomplikowany. Przygotowanie przebiega w dwóch etapach. Najpierw danie przygotowuje się na patelni, a następnie przekłada do formy żaroodpornej i wstawia do piekarnika. Po godzinie z małym hakiem pyszny i aromatyczny obiad jest gotowy.
Jak więc przygotować znakomitą zapiekankę ziemniaczaną, tak jak robi to Karol Okrasa? Z przepisem znanego szefa kuchni nie jest to trudne.
- 1. krok – skarmelizowanie cebuli
- 2. krok – wlanie bulionu i śmietanki oraz dodanie ziemniaków i kaparów
- 3. krok – przełożenie składników do formy do zapiekania
- 4. krok – upieczenie zapiekanki ziemniaczanej w piekarniku
Jak podawać zapiekankę ziemniaczaną Karola Okrasy?
Przepisów na zapiekanki ziemniaczane nie brakuje, ale autorska receptura przygotowana przez szefa Okrasę zasługuje na szczególne wyróżnienie. Jego danie jest pełne smaku i aromatu, a przyrządzenie jest łatwe.
Zapiekanka ziemniaczana Karola Okrasy to dobry pomysł na rodzinny obiad. To danie wegetariańskie, które nie zawiera mięsa. Mimo to potrawa jest sycąca i dodaje energii. Świetnie rozgrzewa i idealnie sprawdzi się w chłodne dni, kiedy pogoda oknem nie rozpieszcza. Według Karola Okrasy idealnym uzupełnieniem potrawy jest wyborna zielona salsa z natki pietruszki, kaparów i oliwy z oliwek. Można też podać domowe surówki lub kolorową sałatę z sosem winegret.
SKŁADNIKI
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 250 ml bulionu warzywnego
- 250 ml śmietanki 30%
- 150 g sera Edam
- 50 g kaparów
- 30 g masła
- 4 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 szczypty pieprzu młotkowanego z kolendrą
- sól
Salsa:- 1 pęczek natki pietruszki
- 20 g kaparów
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem z kolendrą.
- Dodać masło i smażyć na małym ogniu, aż cebula się skarmelizuje.
- Na patelnię wlać bulion i śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.
- Dodać obrane i pokrojone w półplasterki ziemniaki. Wymieszać i gotować 5 minut.
- Dodać kapary i gotować minutę.
- Podsmażone ziemniaki z cebulą i sosem przełożyć do formy do zapiekania wysmarowanego olejem.
- Arkusz papieru do pieczenia zwilżyć wodą i zgnieść, a następnie rozłożyć i przykryć nim formę.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 1 godziny.
- Usunąć papier do pieczenia i na wierzchu ułożyć starty lub pokrojony w cienkie plasterki ser edamski. Formę ponownie wstawić do piekarnika i piec, aż ser się roztopi.
- Przygotować salsę. Opłukaną i osuszoną natkę pietruszki drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Wlać oliwę z oliwek i dodać kapary. Dokładnie wymieszać.
- Zapiekankę podawać z salsą na obiad.