Wyśmienita zapiekanka ziemniaczana od Karola Okrasy. Prosty przepis na niedrogi rodzinny obiad

zapiekanka ziemniaczana Karola Okrasy
Autor: Shutterstock Karol Okrasa robi najlepszą zapiekankę ziemniaczaną. Wybornego smaku nadają jej te małe zielone kuleczki.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Karol Okrasa pokazał, jak zrobić pyszną domową zapiekankę ziemniaczaną. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, z przyrządzeniem którego poradzi sobie każdy. Proste składniki, mało pracy i krótki czas przygotowania to tylko niektóre zalety tej potrawy. Oto sprawdzony przepis Karola Okrasy na pełną smaku zapiekankę z ziemniaków.

Z czego Karol Okrasa robi zapiekankę ziemniaczaną?

Przepisy Karola Okrasy są łatwe, a dania prezentują się efektownie i pysznie smakują. Taka właśnie jest zapiekanka ziemniaczana, na którą przepis właśnie opublikował szef kuchni. Okrasa wykorzystuje tylko kilka prostych składników, które można kupić w wielu sklepach, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Są dostępne przez cały rok, więc smaczną zapiekankę można robić często. Na pewno szybko się nie znudzi.

Aby przyrządzić pyszną i aromatyczną zapiekankę według przepisu Karola Okrasy, potrzebne są takie składniki jak ziemniaki, cebula, bulion warzywny, śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc., masło i olej oraz przyprawy. Sekretem jest smaku jest dodatek kaparów. Te małe zielone kuleczki o słodko-kwaśnym smaku z pikantną nutą idealnie komponują się z ziemniakami i pozostałymi składnikami.

Jak Karol Okrasa robi zapiekankę ziemniaczaną?

Przepis szefa Okrasy na pyszną zapiekankę z ziemniaków z dodatkiem kaparów nie jest skomplikowany. Przygotowanie przebiega w dwóch etapach. Najpierw danie przygotowuje się na patelni, a następnie przekłada do formy żaroodpornej i wstawia do piekarnika. Po godzinie z małym hakiem pyszny i aromatyczny obiad jest gotowy.

Jak więc przygotować znakomitą zapiekankę ziemniaczaną, tak jak robi to Karol Okrasa? Z przepisem znanego szefa kuchni nie jest to trudne.

  • 1. krok – skarmelizowanie cebuli
  • 2. krok – wlanie bulionu i śmietanki oraz dodanie ziemniaków i kaparów
  • 3. krok – przełożenie składników do formy do zapiekania
  • 4. krok – upieczenie zapiekanki ziemniaczanej w piekarniku

Jak podawać zapiekankę ziemniaczaną Karola Okrasy?

Przepisów na zapiekanki ziemniaczane nie brakuje, ale autorska receptura przygotowana przez szefa Okrasę zasługuje na szczególne wyróżnienie. Jego danie jest pełne smaku i aromatu, a przyrządzenie jest łatwe.

Zapiekanka ziemniaczana Karola Okrasy to dobry pomysł na rodzinny obiad. To danie wegetariańskie, które nie zawiera mięsa. Mimo to potrawa jest sycąca i dodaje energii. Świetnie rozgrzewa i idealnie sprawdzi się w chłodne dni, kiedy pogoda oknem nie rozpieszcza. Według Karola Okrasy idealnym uzupełnieniem potrawy jest wyborna zielona salsa z natki pietruszki, kaparów i oliwy z oliwek. Można też podać domowe surówki lub kolorową sałatę z sosem winegret.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 150 g sera Edam
  • 50 g kaparów
  • 30 g masła
  • 4 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szczypty pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • sól

  • Salsa:
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 20 g kaparów
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem z kolendrą.
  • Dodać masło i smażyć na małym ogniu, aż cebula się skarmelizuje.
  • Na patelnię wlać bulion i śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.
  • Dodać obrane i pokrojone w półplasterki ziemniaki. Wymieszać i gotować 5 minut.
  • Dodać kapary i gotować minutę.
  • Podsmażone ziemniaki z cebulą i sosem przełożyć do formy do zapiekania wysmarowanego olejem.
  • Arkusz papieru do pieczenia zwilżyć wodą i zgnieść, a następnie rozłożyć i przykryć nim formę.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 1 godziny.
  • Usunąć papier do pieczenia i na wierzchu ułożyć starty lub pokrojony w cienkie plasterki ser edamski. Formę ponownie wstawić do piekarnika i piec, aż ser się roztopi.
  • Przygotować salsę. Opłukaną i osuszoną natkę pietruszki drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Wlać oliwę z oliwek i dodać kapary. Dokładnie wymieszać.
  • Zapiekankę podawać z salsą na obiad.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej