Wyjątkowo smaczna zapiekanka z bakłażanów w sosie pomidorowym

Zapiekanka z bakłażanów w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock Zapiekanka z bakłażanów w sosie pomidorowym
łatwy
30 min
4

Uwielbiam bakłażany i zawsze się cieszę na lato, aby wreszcie najeść się do syta. Bakłażany są niezwykle wdzięcznym warzywem, z którego praktycznie można ugotować wszystko. Polecam wyjątkowo smaczną zapiekankę z bakłażanów w sosie pomidorowym z dodatkiem twarogu i sera żółtego. Pożywne, łatwe i takie pyszne danie na lato!

Wskazówki jak przygotować bakłażana do duszenia

Istnieje niesłuszny pogląd, że bakłażana należy posolić przed gotowaniem, aby usunąć goryczkę. Współcześnie uprawiane bakłażany naturalnie pozbawione są goryczy. Oberżynę soli się, aby usunąć nadmiar wilgoci i nadać warzywu bardziej zwięzłą teksturę.

W tym przepisie bakłażan jest smażony lub grillowany. Smażenie bakłażana na oleju to prawdziwe wyzwanie. Specyficzny gąbczasty miąższ bakłażana "pije" tłuszcz niczym gąbka. Można jednak przygotować bakłażana w taki sposób, że unikniemy nasiąkniętych tłustych plastrów. Koniecznie przeczytajcie Jak oszczędnie smażyć bakłażany: 3 sprytne sposoby na użycie małej ilości oleju

Najlepsze przepisy z bakłażanem

Polecamy sprawdzone przepisy z bakłażanem, który latem jest tani, a do tego zdrowy i sycący. 

Bakłażany na ostro: przepis na pikantną sałatkę z oberżyny

Pyszne warzywa pieczone: łatwa sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki

Aromatyczna pasta z bakłażana - doskonała do pieczywa

Zupa z bakłażana: łatwy przepis na jarzynową zupę

Fantastyczna zapiekanka z bakłażanów we włoskim stylu

Jeśli spodobają się Wam nasze pyszne pomysły na bakłażana, koniecznie dajcie o tym znać! Piszcie na adres [email protected]

SKŁADNIKI

  • 750 g bakłażanów
  • 4 średnie pomidory, posiekane
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 szklanka startego sera mozzarella
  • 1 szklanka serka kremowego, twarożku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 1/2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka suszonych liści bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże liście bazylii do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany pokroić na plastry, posolić i odstawić na 10 minut. Następnie odcisnąć lekko plastry i usmażyć na niewielkiej ilości oleju lub zgrillować. 
  • W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
  • Dodać posiekane pomidory i smażyć 1-2 minuty. Następnie wlać przecier pomidorowy, dodać suszoną bazylię, przyprawić solą i pieprzem i gotować 10 minut. 
  • Do sosu pomidorowego dodać kremowy twarożek i wymieszać. 
  • W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: sos, bakłażany, starty ser mozzarella i parmezan. Ostatnia warstwą powinny być bakłażany posypane startym serem mozzarella. 
  • Wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut w temperaturze 180°C.
  • Podawać posypane liśćmi bazylii. 
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej