Wegetariańskie kotlety z soczewicy i pieczarek

Wegetariańskie kotlety z soczewicy i pieczarek
Autor: Shutterstock.com Smakowite kotlety mielone z soczewicy i pieczarek jako główny składnik miski Buddy
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Wegetariańskie kotlety z soczewicy i pieczarek maja wiele zalet. Łatwo je przygotować. Nie są kremowe, jak kotlety z fasoli, czy grochu. Mają wyrazistą teksturę. I ja to lubię! No i ten boski, grzybowy smak umami. Po prostu kocham takie kotlety... Ty też je polubisz! 

Składniki

½ szklanki suszonej brązowej soczewicy, namoczonej w ciepłej wodzie przez 15 minut i osączonej

1 liść laurowy

1 szklanka wody

250 g pieczarek

1 łyżka oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku, posiekane

½ szklanki bulionu warzywnego lub grzybowego

1 łyżka sosu sojowego

½ szklanki płatków owsianych zwykłych

1 łyżeczka włoskiej przyprawy

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do rondelka dodaj namoczoną i osączoną soczewicę, listek laurowy i wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. (Tak, soczewica będzie niedogotowana - nie gotuj jej przez czas wskazany na opakowaniu!) Zdejmij z ognia, odcedź i lekko ostudź. Wyrzucić liść laurowy.

Dodaj z grubsza pokrojone pieczarki i soczewicę do misy robota kuchennego. Pulsuj, aż wszystko będzie grubo posiekane.

Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż do momentu, aż zacznie pachnieć (około 30 sekund). Dodaj na patelnię rozdrobnione grzyby z soczewicą. Gotuj przez około 4 minuty lub do zrumienienia, ciągle mieszając.

Dodaj rosół, sos sojowy, płatki owsiane i włoską przyprawę. Kontynuuj gotowanie, ciągle mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty. Zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem do smaku i lekko ostudź.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia (lub spryskaj ją olejem lub sprayem do gotowania). Podziel mieszankę na 4 porcje. Z każdej porcji uformuj 1 duży i owalny kotlet. W ten sposób otrzymasz 4 kotlety, jak mielone. Możesz również podzielić na 8 porcji i z każdej utoczyć okrągły kotlet. Kotlety ułóż na przygotowanej blasze do pieczenia. Piecz z funkcją termoobiegu przez 20–30 minut lub do momentu, gdy kotlety się upieką i zrumienią

Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej