Wegańskie "ruskie pierogi" z kaszy jaglanej i ziemniaków

2021-03-30
Wegańskie ruskie pierogi
Autor: Dorota Jaworska purevege.pl Wegańskie "Ruskie pierogi" gotowe do drogi na wegańską Wigilię
średni
55 min
4

Wegańskie ruskie pierogi gotowe do drogi na wegańską Wigilię

Przepis przekazała nam Dorota Jaworska, purevege.pl

SKŁADNIKI

  • FARSZ:
  • 300 g kaszy jaglanej
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • CIENKIE CIASTO PARZONE:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 3 szklanki wrzącej wody.
  • SKWARKI:
  • korzeń pietruszki marynowany
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 2 łyżki sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gotujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu.
  • Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni.
  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i studzimy. Następnie rozbijamy je tłuczkiem do ziemniaków, łączymy z kaszą, sosem sojowym, cebulką, sokiem z cytryny i przyprawami.
  • Składniki ciasta mieszamy ze sobą i długo zagniatamy ciasto. Odstawiamy "pod ściereczkę" na 15 min, wałkujemy cienkie placki, wykrawamy kółeczka, nakładamy farsz.
  • Pierogi wrzucamy na wrzątek, po wypłynięciu gotujemy 2 minuty.
  • Podsmażony, połączony z podsmażoną cebulką.
  • Korzeń pietruszki najpierw obieramy, kroimy w kosteczkę i marynujemy w sosie sojowym i wędzonej papryce. Minimum 2 godziny.
  • Obieramy cebulkę, kroimy i smażymy razem z zamarynowaną pietruszką. Polewamy tym pierogi przed podaniem.