Wegańskie "ruskie pierogi" z kaszy jaglanej i ziemniaków
2021-03-30
średni
55 min
4
Wegańskie ruskie pierogi gotowe do drogi na wegańską Wigilię
Przepis przekazała nam Dorota Jaworska, purevege.pl
SKŁADNIKI
- FARSZ:
- 300 g kaszy jaglanej
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 cebula
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
- CIENKIE CIASTO PARZONE:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- 3 szklanki wrzącej wody.
- SKWARKI:
- korzeń pietruszki marynowany
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 2 łyżki sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gotujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu.
- Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni.
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i studzimy. Następnie rozbijamy je tłuczkiem do ziemniaków, łączymy z kaszą, sosem sojowym, cebulką, sokiem z cytryny i przyprawami.
- Składniki ciasta mieszamy ze sobą i długo zagniatamy ciasto. Odstawiamy "pod ściereczkę" na 15 min, wałkujemy cienkie placki, wykrawamy kółeczka, nakładamy farsz.
- Pierogi wrzucamy na wrzątek, po wypłynięciu gotujemy 2 minuty.
- Podsmażony, połączony z podsmażoną cebulką.
- Korzeń pietruszki najpierw obieramy, kroimy w kosteczkę i marynujemy w sosie sojowym i wędzonej papryce. Minimum 2 godziny.
- Obieramy cebulkę, kroimy i smażymy razem z zamarynowaną pietruszką. Polewamy tym pierogi przed podaniem.