Usmaż cukinię i ubij ser feta. Ta przekąska podbije wasze kubki smakowe

Cukinia z ubijaną fetą
Autor: Shutterstock Ubijana feta świetnie komponuje się z usmażona na chrupko cukinią.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

To danie składające się z kontrastów: chrupiąca mocno usmażona cukinia, delikatna, lekka jak pianka masa serowa i miękkie ziarna ciecierzycy tworzą kompozycję o ciekawym smaku, harmonijnym aromacie i unikatowej teksturze. Proste i znakomite danie, świetny pomysł na zaskoczenie gości niecodzienną przystawką.

SKŁADNIKI

  • 150 g sera feta
  • 100 g kremowego serka śmietankowego
  • 1 łyżka siekanych świeżych ziół
  • 1 lyżka siekanego świezego rozmarynu
  • 1 tablespoon fresh thyme leaves
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 średnie cukinie
  • 1 puszka konserwowej ciecierzycy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oba rodzaje sera umieścić w misie miksera, dodać siekane zioła i pieprz. Ubijać na najwyższych obrotach przez około 2 minuty, aż mas stanie się jednolita i puszysta.
  • Oliwę wymieszać z przyprawami: papryką, czosnkiem, cayenne i solą.
  • Cukinię umyć, pokroić w 0,5 centymetrowe plastry, polać połowa oliwy i wymieszać, aby wszystkie plastry pokryły się nią - ok 4 minuty.
  • Na talerz do serwowania wyłóż ubita fetę, na niej delikatnie poukładaj podsmażone plasterki cukinii.
  • Na patelnię wlać resztę przyprawionej oliwy i podsmażyć na niej ciecierzycę - ok 3 minuty. Wyłóż na cukinię.
  • Danie można polać oliwa z oliwek i udekorować listkami mięty.
Ser feta: co to za rodzaj sera? Jak wybrać najlepszą fetę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej