Usmaż cukinię i ubij ser feta. Ta przekąska podbije wasze kubki smakowe
2022-09-05
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
To danie składające się z kontrastów: chrupiąca mocno usmażona cukinia, delikatna, lekka jak pianka masa serowa i miękkie ziarna ciecierzycy tworzą kompozycję o ciekawym smaku, harmonijnym aromacie i unikatowej teksturze. Proste i znakomite danie, świetny pomysł na zaskoczenie gości niecodzienną przystawką.
SKŁADNIKI
- 150 g sera feta
- 100 g kremowego serka śmietankowego
- 1 łyżka siekanych świeżych ziół
- 1 lyżka siekanego świezego rozmarynu
- 1 tablespoon fresh thyme leaves
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 średnie cukinie
- 1 puszka konserwowej ciecierzycy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oba rodzaje sera umieścić w misie miksera, dodać siekane zioła i pieprz. Ubijać na najwyższych obrotach przez około 2 minuty, aż mas stanie się jednolita i puszysta.
- Oliwę wymieszać z przyprawami: papryką, czosnkiem, cayenne i solą.
- Cukinię umyć, pokroić w 0,5 centymetrowe plastry, polać połowa oliwy i wymieszać, aby wszystkie plastry pokryły się nią - ok 4 minuty.
- Na talerz do serwowania wyłóż ubita fetę, na niej delikatnie poukładaj podsmażone plasterki cukinii.
- Na patelnię wlać resztę przyprawionej oliwy i podsmażyć na niej ciecierzycę - ok 3 minuty. Wyłóż na cukinię.
- Danie można polać oliwa z oliwek i udekorować listkami mięty.
Ser feta: co to za rodzaj sera? Jak wybrać najlepszą fetę?