Tylko tak robię pieczone ziemniaki. Z tymi dodatkami smakują wyśmienicie

ziemniaki pieczone z czosnkiem i oliwą z oliwek
Autor: Shutterstock Do ziemniaków dodaj te składniki i wstaw do piekarnika. Są pyszne i aromatyczne.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Mało kto wie, że ziemniaki to skarbnica korzystnie wpływających na zdrowie składników odżywczych. Są jednym z najczęściej wykorzystywanych warzyw w kuchni polskiej. Można je gotować i piec. Właśnie w takiej formie smakują wyjątkowo dobrze. Wystarczy dodać do nich kilka składników, aby w mig wyczarować obłędne danie. Oto prosty przepis na ziemniaki pieczone z czosnkiem i oliwą z oliwek.

Jak zrobić pyszne pieczone ziemniaki w piekarniku?

Ziemniaki przyrządzone według tego przepisu są wyjątkowo smaczne i mają niesamowity aromat. Przepis na pieczone ziemniaki jest tak łatwy, że nawet osoby bez dużego doświadczenia w domowym gotowaniu zrobią je na medal. Lista składników obejmuje tylko trzy produkty oraz cztery popularne przyprawy. Czas przygotowania także nie jest długi. Większość pracy wykona piekarnik.

Przepis na pyszne domowe ziemniaczki z piekarnika wzbogacone czosnkiem, oliwą z oliwek i przyprawami jest prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności. Ziemniaków nie trzeba obierać ze skórki. Należy je jedynie dokładnie umyć i osuszyć. Jak upiec ziemniaki z czosnkiem i oliwą z oliwek?

  • 1. krok – wyszorowanie, osuszenie i pokrojenie ziemniaków
  • 2. krok – ugotowanie ziemniaków w osolonej wodzie
  • 3. krok – wymieszanie oliwy z oliwek z czosnkiem i przyprawami
  • 4. krok – przełożenie ziemniaków do formy do zapiekania i wymieszanie z czosnkową oliwą z oliwek
  • 5. krok – upieczenie ziemniaków z czosnkiem i oliwą z oliwek w piekarniku

Jak podawać ziemniaki pieczone z czosnkiem i oliwą z oliwek?

Smakowite i aromatyczne ziemniaki z dodatkiem czosnku i oliwy z oliwek to uniwersalny dodatek do obiadu. Można podać je na kolację lub jako przekąskę na imprezie. Świetnie smakują na ciepło i tak samo dobre są po ostygnięciu. Pysznie komponują z kotletami czy pieczonymi mięsami. Wybornie smakują jako dodatek do dań wegetariańskich. Smacznie łączą się z różnymi sosami, które urozmaicą posiłek. Do ziemniaków pieczonych z czosnkiem i oliwą z oliwek idealnie sprawdzi się ketchup, musztarda czy sos jogurtowy ze świeżymi ziołami. Miłośnicy czosnku mogą zjeść je w towarzystwie klasycznego sosu w tym smaku.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na ćwiartki.
  • Pokrojone ziemniaki gotować w osolonym wrzątku 15 minut. Odcedzić i odstawić.
  • Do miseczki wlać oliwę z oliwek i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, chili i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać.
  • Ziemniaki przełożyć do formy do zapiekania skropionej oliwą z oliwek. Wlać oliwę z przyprawami i dokładnie wymieszać, tak aby każdy ziemniak był nią pokryty.
  • Formę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C z termoobiegiem. Piec 25 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać ziemniaki 10 minut.
  • Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej