Szparagi grillowane: z patelni albo z ogrodowego rusztu
2021-04-29
łatwy
20 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Szparagi cieszą się opinią dania wykwintnego i nie są bardzo popularne, choć powoli to się zmienia. Szparagi mają delikatny smak i są bardzo zdrowe. W naszym klimacie są dostępne zaledwie przez 3-4 tygodnie, warto wtedy spróbować zarówno białych, jak zielonych. Wypróbuj łatwy przepis na pyszne szparagi grillowane z patelni grillowej albo z rusztu ogrodowego!
SKŁADNIKI
- pęczek zielonych szparagów
- łyżka oliwy
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- łyżka startego parmezanu lub pecorino
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi umyć, odłamać stwardniałe końce.
- Posmarować oliwą.
- Nagrzać patelnię grillową. Przypiec szparagi obracając je dwa razy.
- Na drugiej patelni zrumienić na sucho płatki migdałowe. Upieczone szparagi ułożyć na półmisku, posypać serem i migdałami.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?