Szparagi grillowane: z patelni albo z ogrodowego rusztu

Szparagi grillowane: z patelni albo z ogrodowego rusztu
Autor: Shutterstock.com Szparagi grillowane na patelni albo na ogrodowym ruszcie
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szparagi cieszą się opinią dania wykwintnego i nie są bardzo popularne, choć powoli to się zmienia. Szparagi mają delikatny smak i są bardzo zdrowe. W naszym klimacie są dostępne zaledwie przez 3-4 tygodnie, warto wtedy spróbować zarówno białych, jak zielonych. Wypróbuj łatwy przepis na pyszne szparagi grillowane z patelni grillowej albo z rusztu ogrodowego! 

SKŁADNIKI

  • pęczek zielonych szparagów
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • łyżka startego parmezanu lub pecorino

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi umyć, odłamać stwardniałe końce.
  • Posmarować oliwą.
  • Nagrzać patelnię grillową. Przypiec szparagi obracając je dwa razy.
  • Na drugiej patelni zrumienić na sucho płatki migdałowe. Upieczone szparagi ułożyć na półmisku, posypać serem i migdałami.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej