Szparagi grillowane: z patelni albo z ogrodowego rusztu

Szparagi grillowane: z patelni albo z ogrodowego rusztu
Autor: Shutterstock.com Szparagi grillowane na patelni albo na ogrodowym ruszcie
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szparagi cieszą się opinią dania wykwintnego i nie są bardzo popularne, choć powoli to się zmienia. Szparagi mają delikatny smak i są bardzo zdrowe. W naszym klimacie są dostępne zaledwie przez 3-4 tygodnie, warto wtedy spróbować zarówno białych, jak zielonych. Wypróbuj łatwy przepis na pyszne szparagi grillowane z patelni grillowej albo z rusztu ogrodowego! 

Składniki

pęczek zielonych szparagów

łyżka oliwy

2 łyżki migdałów w płatkach

łyżka startego parmezanu lub pecorino

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Szparagi umyć, odłamać stwardniałe końce.

Posmarować oliwą.

Nagrzać patelnię grillową. Przypiec szparagi obracając je dwa razy.

Na drugiej patelni zrumienić na sucho płatki migdałowe. Upieczone szparagi ułożyć na półmisku, posypać serem i migdałami.

Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?
Anna Śmiałek
Redaktor prowadząca Beszamel.pl
więcej