Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem: samodzielne danie lub jarzyna na ciepło
2021-11-15
łatwy
30 min
4
Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem wybornie smakuje jako danie samodzielne. Z gotowanymi ziemniakami i lampką białego wina to już wytworna kolacja. Można ją również podać jako dodatek do pieczonego mięsa.
Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kapusta spiczasta
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka cząbru suszonego
- 250 ml śmietany, dowolnej: krowiej, bez laktozy, sojowej,
- 2 łyżki startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Spiczastą kapustę oczyścić z uszkodzonych zewnętrznych liści, odciąć brudną końcówkę łodygi.
- Kapustę przekroić wzdłuż na 4 części. Posypać solą i pozostawić na 30 minut. Dzięki temu zabiegowi kapusta będzie delikatniejsza i smaczniejsza.
- Dno naczynia do zapiekania (z pokrywą) posmarować olejem. Na dnie ułożyć kawałki kapusty przecięciem do góry. Posypać przyprawami. Przykryć pokrywą
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec z grzaniem góra-dół przez 20 minut.
- Śmietanę wymieszać z tartym parmezanem. Mieszaniną polać pieczoną kapustę i piec kolejne 20 minut.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami lub jako dodatek do pieczonego mięsa.