Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem: samodzielne danie lub jarzyna na ciepło

2021-11-15
Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem: samodzielne danie lub jarzyna na ciepło
Autor: Shutterstock Spiczasta kapusta jest smaczna i zdrowa
łatwy
30 min
4

Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem wybornie smakuje jako danie samodzielne. Z gotowanymi ziemniakami i lampką białego wina to już wytworna kolacja. Można ją również podać jako dodatek do pieczonego mięsa. 

Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kapusta spiczasta
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka cząbru suszonego
  • 250 ml śmietany, dowolnej: krowiej, bez laktozy, sojowej, 
  • 2 łyżki startego parmezanu
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Spiczastą kapustę oczyścić z uszkodzonych zewnętrznych liści, odciąć brudną końcówkę łodygi. 
  • Kapustę przekroić wzdłuż na 4 części. Posypać solą i pozostawić na 30 minut. Dzięki temu zabiegowi kapusta będzie delikatniejsza i smaczniejsza.
  • Dno naczynia do zapiekania (z pokrywą) posmarować olejem. Na dnie ułożyć kawałki kapusty przecięciem do góry. Posypać przyprawami. Przykryć pokrywą
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec z grzaniem góra-dół przez 20 minut. 
  • Śmietanę wymieszać z tartym parmezanem. Mieszaniną polać pieczoną kapustę i piec kolejne 20 minut.
  • Podawać z gotowanymi ziemniakami lub jako dodatek do pieczonego mięsa.