Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rukolą

2021-03-29
Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rukolą
Autor: thinkstockphotos.com Spaghetti z rukolą 
łatwy
40 min
4

Spaghetti jest jednym z ulubionych dań nie tylko Włochów, ale i Polaków. Poniżej przedstawiamy więc przepis na kolejną jego odsłonę - spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rukolą.

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu spaghetti
  • słoiczek pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti
  • 300 g sera gorgonzola
  • 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30%
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • 3 garście rukoli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszklij je.

    Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię.

    Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. Sos zredukuj do odpowiadającej ci gęstości. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem.

    Sos podawaj z ugotowanym al dente makaronem i rukolą.