Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rukolą
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Spaghetti jest jednym z ulubionych dań nie tylko Włochów, ale i Polaków. Poniżej przedstawiamy więc przepis na kolejną jego odsłonę - spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rukolą.
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu spaghetti
- słoiczek pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti
- 300 g sera gorgonzola
- 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30%
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- 3 garście rukoli
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i pieprz (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszklij je.
Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię.
Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. Sos zredukuj do odpowiadającej ci gęstości. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem.
Sos podawaj z ugotowanym al dente makaronem i rukolą.