Soja z pieczarkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Soja z pieczarkami dostarczy nam sporo witamin i składników mineralnych, m.in.: żelaza, wapnia, magnezu i fosforu.
Soja wykorzystywana jest jako zamiennik mięsa. Zawiera bowiem bardzo dużo białka, nawet do 40% oraz tłuszczów - do 20%. Jednak tak duża zawartość tłuszczu nie obniża jej wartości odżywczych, gdyż są to w większości "dobre", złożone kwasy tłuszczowe nienasycone. Nie zawiera też cholesterolu. Ziarna soi dostarczają również sporo witamin (z grupy B - B1, B2, B6; PP, E, K, A ,C) i składników mineralnych (potasu, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu).
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki soi
- 6 pieczarek
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- pęczek dymki
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- ząbek czosnku
- łyżka oleju sojowego
- 2 szklanki wywaru warzywnego
- czerwona słodka papryka w proszku
- kieliszek białego wytrawnego wina
- sos sojowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Namoczoną soję przecedź, zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 1 godziny, przecedź.
- Jarzyny i pieczarki obierz i umyj. Pietruszkę, marchewkę i seler pokrój w słupki. Dymkę i czosnek drobno posiekaj i posyp solą.
- W dużym garnku rozgrzej olej, włóż cebulkę, czosnek, dopraw papryką. Smaż 2 min. Dodaj pokrojone pieczarki i jarzyny, smaż jeszcze 5 min, potem dodaj ugotowaną soję.
- Wlej bulion warzywny, wino, dopraw sosem sojowym i duś na wolnym ogniu ok. 10 minut.
- Posyp szczypiorkiem. Podawaj na gorąco z pieczonymi ziemniakami.