Schab po mediolańsku podbije każde podniebienie. Najważniejsza jest panierka

Schab po mediolańsku
Autor: Shutteratock Schab po mediolańsku jest chrupiący i sycący.
łatwy
40 min
4

Kotlet po mediolańsku tradycyjnie przygotowuje się z górki cielęcej. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w ten sam sposób przygotować kotlety schabowe. Schab po mediolańsku wychodzi niesamowicie chrupiący za sprawą panierki i odpowiedniego smażenia. 

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety ze schabu z kostką o grubości ok 2 cm
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka tartej bułki 
  • 3-4 jajka
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab bardzo delikatnie rozbić tłuczkiem, aby jedynie wyrównać powierzchnię, nie zmniejszając grubości kotleta.
  • Mięso oprószyć solą i pieprzem.
  • W miseczce rozkłócić jajka, do drugiej wysypać bułkę tartą.
  • Mięso obtoczyć w tartej bułce, a następnie zanurzyć w jajku i ponownie w bułce.
  • Czynność powtórzyć i jeszcze raz zanurzyć kotlety w jajku i obtoczyć w bułce. Panierkę docisnąć do mięsa.
  • Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki klarowanego masła. Kotlety kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz.
  • Smażyć z każdej strony ok 8-10 minut, aż panierka zrobi się złotobrązowa.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej