Schab po mediolańsku podbije każde podniebienie. Najważniejsza jest panierka
2022-07-06
łatwy
40 min
4
Kotlet po mediolańsku tradycyjnie przygotowuje się z górki cielęcej. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w ten sam sposób przygotować kotlety schabowe. Schab po mediolańsku wychodzi niesamowicie chrupiący za sprawą panierki i odpowiedniego smażenia.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety ze schabu z kostką o grubości ok 2 cm
- sól i pieprz
- 1 szklanka tartej bułki
- 3-4 jajka
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab bardzo delikatnie rozbić tłuczkiem, aby jedynie wyrównać powierzchnię, nie zmniejszając grubości kotleta.
- Mięso oprószyć solą i pieprzem.
- W miseczce rozkłócić jajka, do drugiej wysypać bułkę tartą.
- Mięso obtoczyć w tartej bułce, a następnie zanurzyć w jajku i ponownie w bułce.
- Czynność powtórzyć i jeszcze raz zanurzyć kotlety w jajku i obtoczyć w bułce. Panierkę docisnąć do mięsa.
- Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki klarowanego masła. Kotlety kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz.
- Smażyć z każdej strony ok 8-10 minut, aż panierka zrobi się złotobrązowa.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad