Ryż z jabłkami z piekarnika. Jeden dodatek świetnie podkręca to danie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Ryż z jabłkami to pyszne i łatwe danie. Świetnie smakuje o każdej porze dnia i roku. W tym przepisie poznacie nowe oblicze tej popularnej potrawy. Jeden dodatek sprawia, że zapiekany ryż z jabłkami zachwyca. Jak więc zrobić obłędny ryż z jabłkami? Oto prosty przepis na to klasyczne domowe danie w nowym wydaniu.
Ryż z jabłkami w nowym wydaniu
Zapiekany ryż z jabłkami był popularny w czasach PRL. Danie było proste i szybkie, a składniki jak na tamte czasy można było łatwo kupić. Z czasem zostało zapomniane i wyparte przez gotowe dania, które szybko zalały sklepowe półki. Teraz przepis na ryż z jabłkami wraca do łask. Przyrządzony według tego sprawdzonego przepisu ryż z dodatkiem soczystych jabłek jest pyszny i łatwy. Formę z ryżem i jabłkami wystarczy zapiec z jednym prostym dodatkiem. Jest nim beza, która odmienia wygląd i smak całego dania.
Jak zrobić ryż z jabłkami i bezą?
Przepis na ten smakołyk w nowym wydaniu nie jest skomplikowany. Danie robi się łatwo i szybko, a większość pracy wykonuje piekarnik. Do tego dania najlepiej wykorzystać szarą renetą lub antonówkę. Jak więc zrobić ryż z jabłkami i bezą?
- 1. krok – ugotowanie ryżu na mleku
- 2. krok – ułożenie w formie połowy ryżu, plasterków jabłek i pozostałego ryżu
- 3. krok – ubicie białek na bezę i przykrycie nimi składników w formie
- 4. krok – upieczenie ryżu z jabłkami i bezą
Jak upiec ryż z jabłkami i bezą?
Pieczenie ryżu z dodatkiem plasterków jabłek i słodkiej bezy jest banalnie proste. Formę należy wstawić do piekarnika, który należy rozgrzać do temperatury 140 stopni C. Czas pieczenia wynosi 40 minut.
Kiedy podawać ryż z jabłkami i bezą?
Ryż z jabłkami i bezą z piekarnika jest daniem uniwersalnym i świetnie smakuje przez cały rok. To pomysł na śniadanie na ciepło, wegetariański obiad na słodko lub oryginalny deser. W tej ostatniej propozycji jabłka można zetrzeć na tarce. Zapiekany ryż z jabłkami i bezą można podać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym i dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Zaletą tej prostej domowej potrawy jest to, że pysznie smakuje i na ciepło, i na zimno. Równie dobre jest po odgrzaniu następnego dnia.
SKŁADNIKI
- 1 kg jabłek
- 2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki suchego ryżu
- 4 żółtka
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
beza:- 4 białka
- 2 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski i posypać cukrem z wanilią oraz cynamonem. Odstawić.
- Mleko zagotować i wsypać ryż. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż ryż wchłonie mleko.
- Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlać do ryżu i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
- Połowę ryżu przełożyć do formy do zapiekania i ułożyć plasterki jabłek. Przykryć pozostałym ryżem.
- Białka ubić z cukrem i solą na sztywną i błyszczącą masę. Ułożyć na ryżu.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i piec 40 minut.
- Podawać na ciepło lub po ostygnięciu.