Ryż z jabłkami z piekarnika. Jeden dodatek świetnie podkręca to danie

ryż z jabłkami i bezą
Autor: Shutterstock Poznajcie przepis na zapiekany ryż z jabłkami w nowej odsłonie.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ryż z jabłkami to pyszne i łatwe danie. Świetnie smakuje o każdej porze dnia i roku. W tym przepisie poznacie nowe oblicze tej popularnej potrawy. Jeden dodatek sprawia, że zapiekany ryż z jabłkami zachwyca. Jak więc zrobić obłędny ryż z jabłkami? Oto prosty przepis na to klasyczne domowe danie w nowym wydaniu.

Ryż z jabłkami w nowym wydaniu

Zapiekany ryż z jabłkami był popularny w czasach PRL. Danie było proste i szybkie, a składniki jak na tamte czasy można było łatwo kupić. Z czasem zostało zapomniane i wyparte przez gotowe dania, które szybko zalały sklepowe półki. Teraz przepis na ryż z jabłkami wraca do łask. Przyrządzony według tego sprawdzonego przepisu ryż z dodatkiem soczystych jabłek jest pyszny i łatwy. Formę z ryżem i jabłkami wystarczy zapiec z jednym prostym dodatkiem. Jest nim beza, która odmienia wygląd i smak całego dania.

Jak zrobić ryż z jabłkami i bezą?

Przepis na ten smakołyk w nowym wydaniu nie jest skomplikowany. Danie robi się łatwo i szybko, a większość pracy wykonuje piekarnik. Do tego dania najlepiej wykorzystać szarą renetą lub antonówkę. Jak więc zrobić ryż z jabłkami i bezą?

  • 1. krok – ugotowanie ryżu na mleku
  • 2. krok – ułożenie w formie połowy ryżu, plasterków jabłek i pozostałego ryżu
  • 3. krok – ubicie białek na bezę i przykrycie nimi składników w formie
  • 4. krok – upieczenie ryżu z jabłkami i bezą

Jak upiec ryż z jabłkami i bezą?

Pieczenie ryżu z dodatkiem plasterków jabłek i słodkiej bezy jest banalnie proste. Formę należy wstawić do piekarnika, który należy rozgrzać do temperatury 140 stopni C. Czas pieczenia wynosi 40 minut.

Kiedy podawać ryż z jabłkami i bezą?

Ryż z jabłkami i bezą z piekarnika jest daniem uniwersalnym i świetnie smakuje przez cały rok. To pomysł na śniadanie na ciepło, wegetariański obiad na słodko lub oryginalny deser. W tej ostatniej propozycji jabłka można zetrzeć na tarce. Zapiekany ryż z jabłkami i bezą można podać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym i dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Zaletą tej prostej domowej potrawy jest to, że pysznie smakuje i na ciepło, i na zimno. Równie dobre jest po odgrzaniu następnego dnia.

SKŁADNIKI

  • 1 kg jabłek
  • 2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki suchego ryżu
  • 4 żółtka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

  • beza:
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski i posypać cukrem z wanilią oraz cynamonem. Odstawić.
  • Mleko zagotować i wsypać ryż. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż ryż wchłonie mleko.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlać do ryżu i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  • Połowę ryżu przełożyć do formy do zapiekania i ułożyć plasterki jabłek. Przykryć pozostałym ryżem.
  • Białka ubić z cukrem i solą na sztywną i błyszczącą masę. Ułożyć na ryżu.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i piec 40 minut.
  • Podawać na ciepło lub po ostygnięciu.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szulc-Górska
więcej