Ryż z cukinią i marchewką - super dodatek do mięsa lub samodzielne danie

Ryż z cukinią i marchewką - super dodatek do mięsa lub samodzielne danie
Autor: Shutterstock Delikatne warzywne dodatki, takie jak świeże zioła, marchewka i cukinia, doskonale pasują do ryżu
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Ryż z cukinią i marchewką to świetny dodatek do dań z drobiu albo samodzielne danie. Proste do przygotowania, smaczne a także idealne, by warzywnym niejadkom przemycić zdrowe dodatki.

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 150 g ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz kolorowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (można użyć dowolnej odmiany ryżu, takiej, jaką lubicie najbardziej).
  • Umytą cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce.
  • Na patelni na maśle podsmażyć cukinię z marchewkę. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę jeszcze smażyć, by smaki się przeniknęły. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Ugotowany ryż wymieszać z warzywami i od razu podawać. W wersji wegetariańskiej można do tak przygotowanego ryżu dodać jajka i podsmażyć aż się zetną.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej