Ryż z cukinią i marchewką - super dodatek do mięsa lub samodzielne danie
2022-01-11
łatwy
15 min
4
Dieta wegetariańska
Ryż z cukinią i marchewką to świetny dodatek do dań z drobiu albo samodzielne danie. Proste do przygotowania, smaczne a także idealne, by warzywnym niejadkom przemycić zdrowe dodatki.
SKŁADNIKI
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 150 g ryżu
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz kolorowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (można użyć dowolnej odmiany ryżu, takiej, jaką lubicie najbardziej).
- Umytą cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce.
- Na patelni na maśle podsmażyć cukinię z marchewkę. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę jeszcze smażyć, by smaki się przeniknęły. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ugotowany ryż wymieszać z warzywami i od razu podawać. W wersji wegetariańskiej można do tak przygotowanego ryżu dodać jajka i podsmażyć aż się zetną.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania