Rozkoszne pieczarki po burgundzku. Pozazdrościsz ich wegetarianom

Rozkoszne pieczarki po burgundzku. Pozazdrościsz ich wegetarianom
Autor: Shutterstock Pieczarki z aroamtycznymi dodatkami duszone w winie i bulionie to danie proste i pyszne
łatwy
25 min
2

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pieczarki po burgundzku to danie tak łatwe do przygotowania, że się zdziwisz i tak pyszne, że mięsożercy zawsze podjadają je wegetarianom. Kluczem do sukcesu są tu aromatyczne przyprawy i dodatek czerwonego wina.

Zobacz galerię z innymi, fantastycznymi daniami z pieczarek

SKŁADNIKI

  • 1½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 cebule, obrane, pokrojone w ćwiartki i rozdzielone
  • 1 duża marchewka, obrana i pokrojona pod kątem w plastry
  • 100 g pieczarek, jeśli małe to w całości, większe pokrojone w ćwiartki
  • 100 g pieczarek portobello, jeśli małe to w całości, większe pokrojone w ćwiartki
  • 1½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 150 ml czerwonego wina
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub zwykłej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej w rondlu o grubym dnie na średnim ogniu. Dodaj cebulę i marchewkę i smaż na niedużym ogniu przez 5 minut.
  • Dodaj wszystkie grzyby i tymianek i smaż przez 5-6 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
  • Dodaj wino i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 2 minuty, następnie zmniejsz ogień i dodaj bulion, liście laurowe, przecier pomidorowy i zamieszaj.
  • Przesiej mąkę kukurydzianą i ½ łyżeczki soli i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 7-8 minut, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  • Podawaj z kremowym puree ziemniaczanym, ryżem ugotowanym na sypko lub chrupiącą kromką chleba.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej