Rozkoszne pieczarki po burgundzku. Pozazdrościsz ich wegetarianom
2023-03-09
łatwy
25 min
2
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pieczarki po burgundzku to danie tak łatwe do przygotowania, że się zdziwisz i tak pyszne, że mięsożercy zawsze podjadają je wegetarianom. Kluczem do sukcesu są tu aromatyczne przyprawy i dodatek czerwonego wina.
Zobacz galerię z innymi, fantastycznymi daniami z pieczarek
SKŁADNIKI
- 1½ łyżeczki oliwy z oliwek
- 3 cebule, obrane, pokrojone w ćwiartki i rozdzielone
- 1 duża marchewka, obrana i pokrojona pod kątem w plastry
- 100 g pieczarek, jeśli małe to w całości, większe pokrojone w ćwiartki
- 100 g pieczarek portobello, jeśli małe to w całości, większe pokrojone w ćwiartki
- 1½ łyżeczki suszonego tymianku
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 150 ml czerwonego wina
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej lub zwykłej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej w rondlu o grubym dnie na średnim ogniu. Dodaj cebulę i marchewkę i smaż na niedużym ogniu przez 5 minut.
- Dodaj wszystkie grzyby i tymianek i smaż przez 5-6 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
- Dodaj wino i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 2 minuty, następnie zmniejsz ogień i dodaj bulion, liście laurowe, przecier pomidorowy i zamieszaj.
- Przesiej mąkę kukurydzianą i ½ łyżeczki soli i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 7-8 minut, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z kremowym puree ziemniaczanym, ryżem ugotowanym na sypko lub chrupiącą kromką chleba.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?