Risotto ze świeżymi ziołami - proste i bardzo aromatyczne
2020-10-26

łatwy
25 min
4
Risotto ze świeżymi ziołami pachnie niesamowicie, mieszanka świeżych ziół nadaje potrawie bardzo intensywny, a jednocześnie świeży aromat.
SKŁADNIKI
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 duża garść posiekanych świeżych ziół (bazylia, mięta, natka, melisa, rukola – kilka listków zostaw do dekoracji)
- 2 listki laurowe
- 150 g długoziarnistego ryżu
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina
- 2 i ½ szklanki wrzątku
- 1 kostka bulionowa
- sól i pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj wodę i rozpuść w niej kostkę bulionową. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
- Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj zioła i duś 2 minuty.
- Wsyp ryż i duś kolejne 2 minuty.
- Wlej wino i przygotowany bulion, duś bez przykrycia 20-25 minut, aż ryż niemal całkowicie wchłonie wodę i będzie miękki.
- Dopraw do smaku. Posyp listkami ziół.