Quinoa ze szpinakiem i pieczarkami: komosa ryżowa na ciepło
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Quinoa, czyli komosa ryżowa z powodzeniem może zastąpić kaszę i ryż. Możemy jej używać jako dodatku do dań obiadowych i do sałatek. Komosa ryżowa może tez stanowić samodzielne ciepłe danie. Pasują do niej na przykład szpinak i pieczarki - dodając jej smaku i zwiększając jeszcze jej cenne wartości odżywcze.
SKŁADNIKI
- 3/4 szklanki quinoa,
- opakowanie świeżego szpinaku,
- 40 dag pieczarek,
- 1 ząbek czosnku,
- płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
- 3 łyżki oleju,
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Quinoę wypłukać, wrzucić do garnka, zalać 2 szklankami wody, zagotować i gotować na małym gazie do wyparowania wody. Posolić, garnek przykryć.
- Pieczarki umyć, drobno pokroić. Rozgrzać olej i smażyć pieczarki przez kilka minut. Na koniec skropić je sokiem z cytryny.
- Wrzucać partiami umyte i posiekane liście szpinaku i mieszając, dusić z pieczarkami, aż zmięknie.
- Dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać quinoę, zamieszać i razem podgrzać.