Prawdziwki w śmietanie - przepyszne samodzielne danie lub doskonały dodatek do mięs

Prawdziwki w śmietanie - przepyszne samodzielne danie lub doskonały dodatek do mięs
Autor: Shutterstock Prawdziwki w śmietanie doskonale pasują do makaronu, ziemniaków, a także wzbogacają smak pieczonych mięs
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Prawdziwki w śmietanie to prawdziwie wykwintne danie, choć do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników, ani szczególnych umiejętności. Liczą się grzyby - borowiki, które nie bez przyczyny noszą przydomek szlachetne. Są delikatne, kruche, niezwykle aromatyczne i smaczne, a śmietana (z powodu zawartości tłuszczu) wydobywa i podkreśla ich niezwykły smak.

SKŁADNIKI

  • 1 kg borowików
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • szklanka śmietany 22 proc.
  • sól
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • natka pietruszki do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, dokładnie, ale bardzo szybko, by grzyby nie nasiąknęły wodą, umyć je pod bieżącą wodą.
  • Odciąć trzonki i sparzyć wrzątkiem, pokroić na plastry, większe kapelusze grzybów pokroić w spore kawałki, mniejsze przekroić na pół.
  • Cebule obrać, posiekać i zeszklić na maśle w rondlu. Dodać grzyby, podlać wodą i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Co jakiś czas grzyby delikatnie przemieszać.
  • Śmietanę zahartować sosem z grzybów, wlać do grzybów, przyprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze kilka minut. Potrawa może być zarówno elegancką przystawką, samodzielnym daniem, jak i dodatkiem do pieczeni.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej