Prawdziwki w śmietanie - przepyszne samodzielne danie lub doskonały dodatek do mięs
2022-09-02
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Prawdziwki w śmietanie to prawdziwie wykwintne danie, choć do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników, ani szczególnych umiejętności. Liczą się grzyby - borowiki, które nie bez przyczyny noszą przydomek szlachetne. Są delikatne, kruche, niezwykle aromatyczne i smaczne, a śmietana (z powodu zawartości tłuszczu) wydobywa i podkreśla ich niezwykły smak.
SKŁADNIKI
- 1 kg borowików
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- szklanka śmietany 22 proc.
- sól
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, dokładnie, ale bardzo szybko, by grzyby nie nasiąknęły wodą, umyć je pod bieżącą wodą.
- Odciąć trzonki i sparzyć wrzątkiem, pokroić na plastry, większe kapelusze grzybów pokroić w spore kawałki, mniejsze przekroić na pół.
- Cebule obrać, posiekać i zeszklić na maśle w rondlu. Dodać grzyby, podlać wodą i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Co jakiś czas grzyby delikatnie przemieszać.
- Śmietanę zahartować sosem z grzybów, wlać do grzybów, przyprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze kilka minut. Potrawa może być zarówno elegancką przystawką, samodzielnym daniem, jak i dodatkiem do pieczeni.
Czy warto jeść grzyby?