Pożywne kotlety z ziemniaków i kuskusu: proste i pyszne
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kotlety z ziemniaków i kuskusu mogą być naprawdę pyszne, jeśli odpowiednio je przyprawicie. Chrupiące z wierzchu i kremowe w środku są tak pyszne, że będziecie chcieli zrobić je znowu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g ziemniaków
- sól
- 200 g kuskusu
- 350 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki zmielonej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 cytryna
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz ziemniaki i ugotuj w dużej ilości osolonej wody przez około 15-18 minut.
- Równolegle włóż kuskus do miski i zalej go gorącym/wrzącym bulionem. Wymieszaj kuskus łyżką i pozostaw pod przykryciem na około 10 minut.
- Gdy ziemniaki są już ugotowane, odcedź wodę i utłucz ziemniaki za pomocą tłuczka do ziemniaków lub prasy.
- Do ziemniaków dodaj kuskus i dopraw obficie solą, pieprzem, kminkiem, papryką, ziołami prowansalskimi i kurkumą. Drobno posiekaj natkę pietruszki i dodaj, ponownie wymieszaj. Dodaj 1 łyżkę soku z cytryny.
- Gdy mikstura nieco przestygnie, zagnieć ją energicznie rękami, aż uzyskasz rodzaj „ciasta ziemniaczanego”. Następnie spróbuj ponownie masy, aby sprawdzić, czy jest wystarczająco przyprawiona lub solona.
- Z masy uformuj okrągłe kotlety.
- Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju (około 5 łyżek stołowych) i usmaż kotlety po obu stronach, aż będą złocistobrązowe i chrupiące. Usmażone kotlety trzymaj w cieple, np. w piekarniku rozgrzanym do 50°C, ponieważ nie będziesz w stanie usmażyć wszystkich kotletów na jednej patelni jednocześnie.
- Podawaj z awokado i surówką ze świeżych warzyw.