Pożywne kotlety z ziemniaków i kuskusu: proste i pyszne

2021-03-29
Pożywne kotlety z ziemniaków i kuskusu: bez jajek, bez mąki
Autor: Shutterstock Pyszne kotlety z ziemniaków kusza chrupką skórką
łatwy
30 min
4

Kotlety z ziemniaków i kuskusu mogą być naprawdę pyszne, jeśli odpowiednio je przyprawicie. Chrupiące z wierzchu i kremowe w środku są tak pyszne, że będziecie chcieli zrobić je znowu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g ziemniaków 
  • sól 
  • 200 g kuskusu
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki zmielonej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz ziemniaki i ugotuj w dużej ilości osolonej wody przez około 15-18 minut.
  • Równolegle włóż kuskus do miski i zalej go gorącym/wrzącym bulionem. Wymieszaj kuskus łyżką i pozostaw pod przykryciem na około 10 minut. 
  • Gdy ziemniaki są już ugotowane, odcedź wodę i utłucz ziemniaki za pomocą tłuczka do ziemniaków lub prasy.
  • Do ziemniaków dodaj kuskus i dopraw obficie solą, pieprzem, kminkiem, papryką, ziołami prowansalskimi i kurkumą. Drobno posiekaj natkę pietruszki i dodaj, ponownie wymieszaj. Dodaj 1 łyżkę soku z cytryny.
  • Gdy mikstura nieco przestygnie, zagnieć ją energicznie rękami, aż uzyskasz rodzaj „ciasta ziemniaczanego”. Następnie spróbuj ponownie masy, aby sprawdzić, czy jest wystarczająco przyprawiona lub solona.
  • Z masy uformuj okrągłe kotlety. 
  • Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju (około 5 łyżek stołowych) i usmaż kotlety po obu stronach, aż będą złocistobrązowe i chrupiące. Usmażone kotlety trzymaj w cieple, np. w piekarniku rozgrzanym do 50°C, ponieważ nie będziesz w stanie usmażyć wszystkich kotletów na jednej patelni jednocześnie.
  • Podawaj z awokado i surówką ze świeżych warzyw.