Potrzebujesz witaminy C? Wypróbuj przepis na wegański gulasz z jarmużu z ziemniakami i ciecierzycą

Potrzebujesz witaminy C? Wypróbuj przepis na wegański gulasz z jarmużu z ziemniakami i ciecierzycą
Autor: Shutterstock.com Potrzebujesz witaminy C? Wypróbuj przepis na wegański gulasz z jarmużu z ziemniakami i ciecierzycą
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Potrzebujesz witaminy C? Koniecznie wypróbuj przepis na wegański gulasz z jarmużu z ziemniakami i ciecierzycą. Bezmięsny, lecz bardzo pożywny i bogaty w witaminę życia!

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki curry w proszku
  • 2 ziemniaki, ugotowane
  • 240 g ciecierzycy z puszki, osączonej
  • 240 g fasoli białej z puszki, osączonej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 250 g jarmużu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw obierz cebulę i czosnek, pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę i czosnek, mieszając, aż będzie przezroczysta i miękka. Następnie zmniejsz ogień i dodaj przyprawy. 
  • W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój na kawałki wielkości kęsa. Umieść kawałki ziemniaków w garnku, podsmaż i mieszaj, aż zostaną całkowicie pokryte przyprawami.
  • Następnie osącz ciecierzycę i dodaj ją do garnka. Wszystko krótko podsmaż, a następnie zalej bulionem warzywnym. Zagotuj gulasz, następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia.
  • Jarmuż umyj, umyj i pokrój w paski. Po 40 minutach gotowania dodaj jarmuż do gulaszu i przypraw. Gotuj cały gulasz, aż jarmuż zmięknie.
  • Gotowy gulasz z jarmużu, ziemniaków i ciecierzycy podziel na cztery porcje. Najlepiej podawaj go z pieczywem!
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?

Gulasze z mięsa, dziczyzny i podrobów - TOP 11 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej