Potrzebujesz witaminy C? Wypróbuj przepis na wegański gulasz z jarmużu z ziemniakami i ciecierzycą
2022-04-02
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Potrzebujesz witaminy C? Koniecznie wypróbuj przepis na wegański gulasz z jarmużu z ziemniakami i ciecierzycą. Bezmięsny, lecz bardzo pożywny i bogaty w witaminę życia!
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki curry w proszku
- 2 ziemniaki, ugotowane
- 240 g ciecierzycy z puszki, osączonej
- 240 g fasoli białej z puszki, osączonej
- 1 l bulionu warzywnego
- 250 g jarmużu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw obierz cebulę i czosnek, pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę i czosnek, mieszając, aż będzie przezroczysta i miękka. Następnie zmniejsz ogień i dodaj przyprawy.
- W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój na kawałki wielkości kęsa. Umieść kawałki ziemniaków w garnku, podsmaż i mieszaj, aż zostaną całkowicie pokryte przyprawami.
- Następnie osącz ciecierzycę i dodaj ją do garnka. Wszystko krótko podsmaż, a następnie zalej bulionem warzywnym. Zagotuj gulasz, następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia.
- Jarmuż umyj, umyj i pokrój w paski. Po 40 minutach gotowania dodaj jarmuż do gulaszu i przypraw. Gotuj cały gulasz, aż jarmuż zmięknie.
- Gotowy gulasz z jarmużu, ziemniaków i ciecierzycy podziel na cztery porcje. Najlepiej podawaj go z pieczywem!
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?