Pomidory zapiekane z rozmarynem

pomiodry pieczone z rozmarynem
Autor: thinkstockphotos.com Pomidory zapiekane mają więcej likopenu niż surowe.
łatwy
45 min
4

Pomidory i zioła tworzą udane związki. Zapiekane pomidory ujawniają pełnię swojego smaku dostarczają też wiecej  likopenu niż surowe. Spróbuj więc pomidorów zapiekanych z rozmarynem!

SKŁADNIKI

  • 6 średniej wielkości okrągłych pomidorów
  • trzy ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn - dwie, trzy gałązki
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 6 kawałków mozzarelli (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory umyj, od góry nakrój na krzyż (włóż palec, żeby ciut rozszerzyć otwór).
  • Posiekaj rozmaryn, czosnek, dodaj sól, pieprz, oliwę i dobrze zmieszaj (najlepiej w moździerzu, wtedy rozmaryn "puści" intensywny aromat).
  • Pomidory natrzyj z zewnątrz oliwą, do nacięć włóż rozmarynowy farsz (możesz dodać też kawałeczek mozzarelli).
  • Piecz ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.