Placki ziemniaczane nadziewane grzybami, zapiekane z serem [PRZEPIS DLA SMAKOSZY]
2021-03-31
łatwy
25 min
4
Placki ziemniaczane z grzybami, zapiekane z serem to doskonały pomysł na pyszną kolację albo obiad. Przepis jest bezmięsny.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 1/2 kg leśnych grzybów (najlepiej maślaków)
- 2 średnie cebule
- 20 dag żółtego sera
- 2-4 łyżki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce, dodać mąkę, jajka, sól i pieprz. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć cienkie placki na sporej patelni (powinny być niezbyt chrupiące). Placki odłożyć na talerz.
- Grzyby oczyścić, umyć, pokroić i w osobnej wodzie chwilę podgotować (około 3 minuty). Potem osączyć na sicie i wraz z posiekaną cebulą obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Na placki nałożyć farsz i ser (czwartą część sera zetrzeć na tarce i odłożyć) pokrojony na cienkie plasterki długości placka.
- Zwinąć placki w ruloniki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać startym serem i zapiec w temp. ok. 200°C przez około 10 minut.
- Podawać z keczupem i surówkami z białej lub kiszonej kapusty.